2017. február 10., péntek

Ferenc pápa: Ne álljunk szóba a kísértővel, imádkozzunk Istenhez!



Ferenc pápa: Ne álljunk szóba a kísértővel, imádkozzunk Istenhez!

A szentatya a kísértésről elmélkedett február 10-én, pénteken reggeli szentmiséjében a Szent Márta-ház kápolnájában.

Mindannyiunkkal előfordul, hogy gyöngének érezzük magunkat a kísértésben, és ilyenkor Jézus kegyelme segít, hogy ne rejtőzzünk el az Úr elől, hanem bocsánatot kérjünk, fölálljunk, és továbblépjünk – tanította a pápa. A napi olvasmányhoz (Ter 3,1–8) fűzve gondolatait az ördög kísértéseiről szólt, aki megpróbálkozott Ádámmal, Évával és Jézussal is.
A sátánnal azonban nem szabad szóba állni, mert bűnbe esünk, és megront minket – figyelmeztetett a szentatya. – A kísértések odavezetnek, hogy elbújunk az Úr elől, magunkra maradunk vétkünkkel, bűnünkkel, romlottságunkkal.
A Teremtés könyvének mai szakasza Ádám és Éva paradicsombeli megkísértését írja le. A pápa ehhez kapcsolta Jézus megkísértését a pusztában, hogy rámutasson, miként hat az ördög.
A gonosz a paradicsomban kígyó alakjában jelenik meg: vonzó, és ravaszul megpróbál becsapni, „szakértő” ebben, ő a hazugság atyja, hamis. A sátán tudja, hogyan kell megtéveszteni és becsapni az embereket. Ezt teszi Évával: kellemes légkört teremt számára, és beszédbe elegyedik vele, majd lépésről lépésre oda vezeti, ahova akarja. Jézussal más a helyzet, ott az ördög pórul jár – emlékeztetett Ferenc pápa. – Megpróbál párbeszédet kezdeményezni Krisztussal is, az ördög ugyanis beszédével hálózza be az embereket. Megpróbál túljárni az eszén, de Jézus nem hagyja magát. Az ördög tehát olyan, amilyen, de Jézus válasza Isten szava. Az ördöggel ugyanis nem lehet párbeszédet folytatni, különben úgy járunk, mint Ádám és Éva, meztelenek leszünk.
Az ördög rossz adós, nem jól fizet! Csaló! Mindent megígér, aztán pőrén otthagy. Jézus is mezítelenül végezte, de a kereszten, mert engedelmeskedett az Atyának, és az egy másik út volt. A kígyó, az ördög agyafúrt: nem lehet beszélgetni az ördöggel. Mind tisztában vagyunk vele, hogy mik azok a kísértések, mert mindannyian átélünk kísértéseket: a hiúság, a gőg, a kapzsiság, a fösvénység és sok más dolog kísértését – folytatta a szentatya.
Manapság sokat beszélünk a korrupcióról. Emiatt is segítségért kell folyamodnunk az Úrhoz. A sok korrupt ember, a nagy halak a világban, akiket az újságokból ismerünk, talán egy aprósággal kezdték, teszem azt, elállították a mérleget, és egy kilogrammnak tüntették fel azt, ami valójában csak 90 dekagramm volt. A korrupció kicsiben kezdődik, mint ez, a beszélgetéssel: „Nem is igaz, hogy árt neked ez a gyümölcs! Edd csak meg, finom! Apróság, senki nem veszi észre. Rajta, gyerünk!” És apránként, fokról fokra bűnbe esünk, korrupttá válunk – figyelmeztetett Ferenc pápa.
Az Egyház ezért arra tanít, hogy ne legyünk naivak, hadd ne mondjam, együgyűek, hanem tartsuk nyitva a szemünket és kérjünk segítséget az Úrtól, mert egyedül nem boldogulunk. Ádám és Éva elrejtőzik az Úr elől, holott Jézus kegyelmére van szükség ahhoz, hogy visszatérjünk és bocsánatot kérjünk – hangsúlyozta a szentatya. – A megkísértéskor nem szabad beszédbe elegyednünk, hanem imádkoznunk kell: „Segíts, Uram, gyönge vagyok. Nem akarok elbújni előled.” Ez a bátor viselkedés, így győzhetünk.
Ha belemegyünk a párbeszédbe, a végén vesztesen kerülünk ki. Az Úr adja meg a kegyelmet és kísérjen minket ebben a bátorságban, és ha gyöngeségünk miatt becsapnak minket a kísértésben, az Úr öntsön belénk bátorságot, hogy továbbmenjünk. Ezért, emiatt jött el Jézus – zárta péntek reggeli homíliáját Ferenc pápa.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése