2017. január 19., csütörtök

Ferenc pápa: A keresztény élet mindennapos küzdelem a kísértések ellen



Ferenc pápa: A keresztény élet mindennapos küzdelem a kísértések ellen


Ferenc pápa reggeli szentmiséjén a Szent Márta-ház kápolnájában

A keresztény élet küzdelem, engedjük, hogy Jézus magához vonzzon bennünket – így buzdított Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmiséjén. A Szentatya óva intett azoktól a kísértésektől, amelyek tévútra vezetnek minket és emlékeztetett, Jézus azért jött, hogy elpusztítsa a gonosz befolyását szívünkre.
Miért jött ez a nagy tömeg Jézushoz?
Jézus és a tömeg. Ferenc pápa homíliájában a napi Evangéliumról (Mk 3,7-12) elmélkedett, amely a számos helyről érkezett nagy tömegről beszél, amely Jézust követte lelkesedéssel. Miért jött el ez a nagy tömeg? – tette fel a kérdést a Szentatya. Az Evangélium elmeséli, hogy voltak köztük betegek, akik gyógyulást kerestek. Voltak aztán olyanok is, akik szerették hallgatni Jézust, mert nem úgy beszélt, mint a törvénytudók, hanem hatalommal, tekintéllyel és megérintette a szívet. Ez a tömeg spontán gyűlt össze – jegyezte meg ironikuson a pápa –, nem buszokkal hozták, mint ahogy számos alkalommal látjuk, amikor tüntetéseket szerveznek és sokaknak meg kell jelennie, hogy „igazolják” jelenlétüket, nehogy elveszítsék munkahelyüket.
Az Atya vonzza magához az embereket a Fiún keresztül
Ez a tömeg azért gyűlt Jézus köré, mert megérzett valamit. Olyan sokan voltak, Jézusnak egy bárkát kellett kérnie, hogy kicsit eltávolodjon a parttól. Ekkora tömeg ment Jézushoz? Igen. Szükségük volt valamire? Igen. Voltak olyanok, akik csak kíváncsiak voltak, ők voltak a kételkedők, a kisebbség… Ezt a tömeget az Atya vonzotta, az Atya vonzotta az embereket Jézushoz. Olyannyira, hogy Jézus nem maradt közönyös, mint a merev mester, aki elmondja szavait, majd megmossa kezeit. Nem! Ez a tömeg megérintette Jézus szívét. Az Evangélium ezt mondja: Jézus meghatódott, mert az embereket pásztor nélküli juhoknak nevezte. Az Atya a Szentlelken keresztül vonzza az embereket Jézushoz. A pápa rámutatott, hogy nemcsak az érvelés, az apologetikus érvelés mozgatja meg az embereket. Nem, arra van szükség, hogy az Atya vonzzon minket Jézushoz.
A keresztény élet a kísértések elleni küzdelem
Ferenc pápa továbbá megjegyezte, érdekes, hogy Márk evangéliumának ez a szakasza, amelyben Jézusról, a tömegről és a lelkesedésről, az Úr szeretetéről beszél, a tisztátalan lelkekkel fejeződik be, akik amikor meglátták Jézust, azt kiáltották: „Te vagy az Isten Fia!”. Ez az igazság, ez a valóság, amit mindannyian érzünk, amikor Jézushoz közeledünk. A tisztátalan lelkek igyekeznek megakadályozni ezt, háborúznak ellenünk. Mondhatná valaki: „de Atya, én nagyon katolikus vagyok, mindig megyek misére… és soha, soha nem érzem ezeket a kísértéseket. Hála Istennek, nem!”. „Imádkozz, mert tévúton jársz!” – lenne a válasz.
A keresztény élet kísértések nélkül nem keresztény
A keresztény élet kísértések nélkül nem keresztény, hanem ideologikus, gnosztikus, de nem keresztény. Amikor az Atya a tömeget Jézushoz vonzza, van valaki, aki az ellenkező irányba húzza őket és háborúzik ellenük belül. Ezért beszél Szent Pál a keresztény életről, mint küzdelemről: mindennapi küzdelemről – fogalmazott a pápa.
Egy küzdelem ez a győzelemért, a sátán, a gonosz birodalmának az elpusztításáért. Ezért jött el Jézus, hogy legyőzze a sátánt és befolyását szívünkre. Az Atya vonzza az embereket Jézushoz, míg a gonosz lélek mindig igyekszik elpusztítani azt.
Vizsgáljuk meg szívünket: a gonosz ellen küzdünk?
A keresztény élet ilyen küzdelem: vagy hagyod, hogy Jézus magához vonzzon az Atya által, vagy azt mondod, „Én nyugton, békében maradok”. Ha előre akarsz haladni, küzdened kell. Érezned kell, a szíved azért küzd, hogy Jézus győzzön – figyelmeztetett Ferenc pápa. Gondolkodjunk el, milyen a szívünk. Érzem ezt a küzdelmet a szívemben? Érzem a küzdelmet a kényelem és mások szolgálata, a szórakozás és az imádkozás, az Atya imádása között? A jócselekedet vagy a megállás, kételkedés között? Úgy gondolom, hogy életem elérzékenyíti Jézus szívét? Ha nem hiszem ezt, sokat kell imádkoznom, hogy elhiggyem és hogy megadasson nekem ez a kegyelem.
Jól válasszuk meg az utat, amelyen az Atya Jézushoz vonz bennünket
Mindannyian keressük szívünkben, hogy mi is a helyzet valójában – kérte Ferenc pápa. Kérjük az Urat, hogy olyan keresztények legyünk, akik meg tudják különböztetni, mi történik saját szívükben és jól meg tudják választani az utat, amelyen az Atya Jézushoz vonz bennünket – zárta csütörtök reggeli homíliáját Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése