2017. január 16., hétfő

Ferenc pápa a Global Foundation tagjaihoz: Az embert leselejtező gazdaság olyan, mint a bumeráng



Ferenc pápa a Global Foundation tagjaihoz: Az embert leselejtező gazdaság olyan, mint a bumeráng

Ferenc pápa január 14-én a vatikáni Kelemen teremben fogadta a Global Foundation nyolcvanöt tagját. A szervezet január 13–14-én tartotta Rómában kerekasztal-megbeszélését a következő témában: „Együtt kötelezzük el magunkat a globális közjó érdekében”.

A melbourne-i székhelyű Global Foundation egy, a jog, a kereskedelem és az ipar területén dolgozó, valamint politikai és értelmiségi vezetőket tömörítő nemzetközi hálózat, mely segítséget nyújt a különböző életpályán haladó embereknek, hogy kapcsolatot teremtsenek, és együtt keressenek megoldásokat a jelenkor kihívásaira.
Ferenc pápa a szervezet tagjaihoz intézett beszéde elején leszögezte, hogy a kerekasztal-beszélgetés címében megfogalmazott elköteleződés csak akkor lehet út, ha olyan globalizációt szolgál, amely együttműködő és pozitív, és amely ellentétben áll a közömbösség globalizációjával. Törekedni kell arra, hogy segítsék a globális közösséget, melyet az intézmények és szervezetek formálnak és a civil társadalom képvisel, hogy hatékonyan teljesíthesse a nemzetközi célkitűzéseket és vállalásokat, mint például az Egyesült Nemzetek Szervezete által megfogalmazott, 2030-ra kitűzött Fenntartható Fejlődési Célokat (Sustainable Development Goals).
Az világgazdasági rendszer, amely leselejtezi a férfiakat, a nőket és a gyerekeket azért, mert már nem hasznosak többé a termelékenység szempontjából, elfogadhatatlan, mert embertelen – hangsúlyozta a pápa. – A személynek ez a semmibevétele jelzi egy politikai vagy gazdasági rendszer hanyatlását és embertelenné válását. Mindazok, akik okozzák vagy megengedik mások leselejtezését – legyen szó menekültekről, kizsákmányolt és rabszolgává tett gyerekekről vagy szegényekről, akik meghalnak a hidegben az utcán –, maguk is lélektelen gépekké válnak. És mivel elfogadják ezt az alapelvet, előbb vagy utóbb, amikor majd nem lesznek hasznosak többé, őket is leselejtezik. „Ez egy bumeráng!” – tette hozzá szabadon a pápa.

Szent II. János Pál pápa 1991-ben, reagálva az elnyomó politikai rendszerek összeomlására és a piaci integrációra, amit mi globalizációnak nevezünk, figyelmeztetett a kockázatra, amely mindenféle kapitalista ideológiát áthat (Centesimus annus). A kockázat az, hogy nem vagy alig foglalkoznak a peremre szorítás, a kizsákmányolás és az emberi elidegenedés jelenségével, figyelmen kívül hagyva tömegek anyagi és morális nyomorúságát, vakon megbízva a piac erőinek szabad fejlődésében. Elődöm erre az útra egyértelműen nemet mondott – hangsúlyozta Ferenc pápa, majd hozzátette: azóta csak nőtt a kockázat. Ugyanakkor számos egyéni és intézményi erőfeszítést is látunk, melyek gyógyítják a „betegségeket”, melyeket a felelőtlen globalizáció okoz. Kalkuttai Teréz anya, akit volt szerencsém nemrég szentté avatni, korunk jelképe és ikonja, hiszen valamilyen módon képviseli és összefoglalja ezeket az erőfeszítéseket. Lehajolt az utcán haldoklókhoz, elismerve így minden ember Istentől kapott méltóságát. Elfogadott minden – meg nem született, elhagyott, leselejtezett – emberi életet.
Az ilyen magatartás vezet a testvéri és együttműködő globalizáció felé. Mindenekelőtt elengedhetetlen, hogy mindenki, személyesen legyőzze a közönyt mások szükségleteivel kapcsolatban. Meg kell tanulnunk együttérezni azokkal, akik szenvednek az üldöztetés, a magány, az erőszakos kitelepítés vagy a családjuktól való elszakítás miatt. Meg kell tanulnunk „együtt szenvedni” azokkal, akik nem férnek hozzá megfelelő egészségügyi ellátáshoz, akik ki vannak téve az éhínségnek, a hidegnek vagy a hőségnek. Ez az együttérzés teszi majd képessé aztán a gazdasági és politikai élet irányítóit, hogy használva intelligenciájukat és erőforrásaikat, korrigálják szemléletmódjukat, ha szükséges a különböző – regionális, nemzeti és nemzetközi – szinteken. A politikának és a gazdaságnak be kell fogadnia a bölcsesség erényének gyakorlását – hangsúlyozta a szentatya.
Az Egyház egyre bizakodóbb, mert tudatában van annak, hogy hatalmas erőforrás rejlik az emberben, ha engedi, hogy Isten segítse és vezesse, és a jó sokakban meg fog mutatkozni, kicsinyekben és hatalmasokban, szegényekben és gazdagokban, üzletemberekben és munkásokban – mondta beszéde végén Ferenc pápa és arra buzdította a Global Foundation tagjait, hogy bátran merítsenek inspirációt az egyház társadalmi tanításából az együttműködő globalizáció előmozdításához.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése