2017. január 20., péntek

Ferenc pápa: „Isten elfelejti a rosszat, mert megbocsátja, a jóra emlékezik”



Ferenc pápa: „Isten elfelejti a rosszat, mert megbocsátja, a jóra emlékezik”


Ferenc pápa a Szt. Márta-ház kápolnájában

„Legyőzni a törvénytudók önző gondolkodásmódját, amely mindig ítélkezik” – sürgette Ferenc péntek reggel a Szent Márta-házban tartott szentmise homíliájában. A Zsidókhoz írt levél szerzője a napi olvasmányban Jézusról, az Újszövetség tökéletes közvetítőjéről beszél, aki „megújítja az ember szívét és megváltoztatja a gondolkodásmódot” és Ferenc pápa erről a benső változásról elmélkedett.
Az új szövetségben a szív, az érzés és a cselekvési mód megváltozik, másképpen látja a dolgokat
„Isten megújít mindent, a gyökerektől kezdve, nem pusztán csak látszat szerint”, hiszen Fiában, „Jézus Krisztusban mindent megújít: Az új szövetségnek megvannak a maga tipikus jegyei”. „Az első – hangsúlyozta a pápa –, hogy az Úr törvénye nem kívül működik, hanem belép az ember szívébe és ott alakítja át a gondolkodásmódunkat. Az új szövetségben egy mentalitásváltás van, a szív cseréje, az érzés és a cselekvési mód megváltozása, mely másképpen látja a dolgokat”.
Túl kell lépni a törvénytudók önző magatartásán, mely csak ítélkezik
Ferenc pápa „a törvénytudók önző magatartásának a megvilágításra az építész tekintetének a hasonlatával élt, aki a megépített művet „hidegen, irigységgel vagy éppen örömmel és jóakarattal szemléli”.
Az új szövetségben van egy ilyen mentalitás váltás és a szívnek a megváltozása, mely látni engedi az Úr törvényét ezzel az új szívvel és ezzel az új elmével. Gondoljunk csak a törvénytudókra, akik üldözték Jézust. Ezek mindent megcsináltak, mindazt betöltötték, amit előírt a törvény, kézben tartották a jogot és mindent, de mindent… De a gondolkodásmódjuk az mégis távol járt az Istentől. Ez a magatartás önző volt, önmagára összpontosított. Szívük egy ítélkező szív volt, mely mindig megítélt másokat. Az új szövetség ellenben megváltoztatja a szívet és az elmét. A gondolkodásmód megváltozásról van szó!”
Isten megbocsátja a bűneinket, az új szövetség átalakítja az életet
Az Úr azonban „halad előre” és arról biztosít bennünket, hogy megbocsátja a gonoszságunkat és nem emlékezik többé a bűneinkre. „Némelykor szeretek az Úrra így gondolni, kicsit tréfálkozva vele – tett vallomást őszintén a pápa – hogy Neked, Uram, bocsáss meg, de nem nagyon jó ez emlékezeted! Ez az Isten gyengesége, hogy amikor megbocsát, akkor elfelejti a rosszat”.
„Elfelejti a rosszat, mert megbocsát” – hangsúlyozta ismét Ferenc pápa. „Az Úr a bűnbánó szív előtt megbocsát és elfelejt. „Elfelejtem és nem emlékezem többé a bűneitekre” – mondja. „Ám ez valójában egy felhívás arra, hogy ne emlékeztessük többé az Urat a bűnökre, vagyis ne vétkezzünk többé: Te megbocsátottál nekem, nem emlékszel a bűneimre, és nekem szükségem van az életem megváltoztatására, az új szövetség megújít engem és átalakítja az életemet, nemcsak a gondolkodásmódomat, hanem az életemet. Így kell élni: bűn nélkül, távol minden bűntől! Ez az újjáteremtés! Így teremt újjá az Úr mindnyájunkat!”
Az Úr kicseréli a szívünket, hogy megváltoztassa a gondolkodásmódunkat
Végül a pápa a harmadik vonásra emlékeztetett, a „hovatartozás megváltoztatására”. Mi Istenhez tartozunk – állapította meg –, számunkra más istenek nem léteznek, azok butaságok! Megváltoztatni a magatartásomat, tehát szívet cserélni, életet átalakítani és végül a hovatartozást megváltoztatni. Ez maga az újjáteremtés, amit az Úr művel még csodálatosabban, mint az első teremtés. Kérjük az Urat, tudjunk tovább haladni ebben a szövetségben, hogy  hűek maradjunk! A hűség szövetségének a pecsétje, vagyis hogy hűek maradunk ehhez a munkához, az Úr műve, aki megváltoztatja az elménket és a szívünket. A próféták azt mondták: «Az Úr hús szívvé változtatja a te kő szívedet». A Szentatya a homíliája végén összefoglalta a mondanivalóját: „Változtassuk meg a szívet, az életet, alakítsuk át a hovatartozásunkat, ne vétkezzünk többé, ne emlékeztessük többé az Urat arra, amit  már elfelejtett, evilág butaságaira”.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése