2016. augusztus 16., kedd

A milwaukee-i érsek szerint az erőszak olyan válasz, amely sosem igazolhatóA milwaukee-i érsek szerint az erőszak olyan válasz, amely sosem igazolható


„A harag és a fájdalom természetesen érthető, de az erőszak sosem igazolható válasz” – írja Jerome Listecki, Milwaukee érseke közleményében, amelyben az amerikai városban utóbbi napokban tapasztalható erőszakhullámra reagált.


A Michigan-tó partján, Chicagótól északra fekvő Milwaukee-ban erőszakos tüntetésekre került sor, mivel egy rendőr lelőtt egy fekete fiatalt augusztus 13-án, szombaton. Az összecsapásokban nyolcan megsérültek, egy 18 éves fiú és hét rendőr, tizennégy embert letartóztattak. Este 10 órától kijárási tilalmat rendeltek el a kiskorúak számára.

Listecki érsek fájdalmának adott hangot a történtek miatt, valamint a rendbontás, a gyújtogatások és a fosztogatások miatt, amelyek a város már egyébként is gazdasági nehézségekkel küzdő Sherman Park negyedében pusztítottak. „A tiltakozás minden amerikainak joga, de gyújtogatni, a hatóságokra lövöldözni és betörni nem az. Azok az emberek, akik ezeket a cselekményeket elkövették, megsebesítették azt a közösséget, melynek érdekeit képviselni akarják” – fogalmaz a főpásztor.

Milwaukee érseke szerint inkább a családokat kellene támogatni, fel kell lendíteni a gazdaságot és fel kell lépni a bűnözéssel szemben, mert ez a módja az erőszakos viselkedés hatástalanításának. A főpásztor hangsúlyozza, hogy fel kell ébreszteni a Jézus Krisztusban és az evangéliumban való hitet, az igazi átalakulás egyetlen forrását, amely megváltoztatja az emberiség szívét és gondolkodását. Végül Listecki érsek imádkozik a családokért és az összecsapásokban érintett rendfenntartó erőkért. Felhívást intéz a milwaukee-i közösség és az egész világ békéjéért.

A véres felfordulás akkor kezdődött Milwaukee-ban, amikor egy rendőr augusztus 13-án lelőtt egy afroamerikai fiatalembert, a 23 éves Sylville K. Smitht, aki megpróbált egy igazoltatás során elmenekülni, ráadásul egy lopott, korábban betöréshez használt lőfegyver is volt nála. Tom Barrett polgármester szerint a lőfegyverét használó rendőr testkamerát viselt, a felvételek pedig egyértelműen igazolták, hogy fegyver volt Smithnél. Az egyelőre nem világos, hogy lőtt-e vele vagy csak fenyegetőzött. A tisztet nem nevezték meg, azt azonban az illetékesek elmondták: ő is fekete, nem csak az áldozat. Vagyis rasszista előítéletekről ez esetben nem lehet szó, holott a tiltakozók kezdetben így próbálták meg beállítani a történteket. A fiatal lelövése után tiltakozók százai lepték el az utcákat, és a káosz hamar vandalizmusba fordult.

A szegénységéről és magas bűnözési arányáról ismert Sherman Park negyedben túlnyomórészt feketék élnek. A város rendőrkapitánysága augusztus 14-én, vasárnap közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztatott, hogy a lelőtt fiatalembert korábban többször letartóztatták, és a nála lévő kibiztosított fegyver lopott volt.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése