2015. október 3., szombat

Ferenc pápa a vatikáni csendőrség tagjaihoz: A kísértővel nem tárgyalunk!



Ferenc pápa a vatikáni csendőrség tagjaihoz: A kísértővel nem tárgyalunk!


Ferenc pápa október 3-án, szombaton Vatikán Városállam Kormányzósága kápolnájában reggel fél nyolckor szentmisét mutatott be a vatikáni csendőrség mintegy száz tagjának.


A Corpo della Gendarmeria, vagyis a vatikánvárosi csendőrség feladata a közrend fenntartása a városállam területén. Őrködnek a személy- és vagyonvédelem felett illetve egyszerű közlekedésrendészeti munkákat is ellátnak, hiszen rendes autóforgalom működik a Vatikán területén. A gépkocsibejáró kapuknál a Svájci Gárda tagjaival együtt közösen látnak el szolgálatot, igazoltatják a belépőket. Feladatuk többek között a Szent Péter-bazilika őrzése és a pápai liturgiák alatt a gárdistákkal együtt felelnek a közrendért és a biztonságért. A mintegy százharminc fős testület élén álló parancsnok a Vatikánvárosi Állam Pápai Bizottsága alárendeltségébe tartozik. Hétköznapi egyenruhájuk kék színű zubbony és nadrág, francia típusú katonai sapkával.

Ferenc pápa homíliájában a Jelenések könyve olvasmányát értelmezte: „Nagy harc támadt a mennyben”, amely harc a végső háború a Szent Mihály vezette angyalok és a Sátán között. Ezzel a háborúval véget ér a harc és csak az Úr örök békéje marad meg. De addig a történelemben ez a harc mindennap folytatódik az emberek szívében. A jó és a rossz között folyik ez a harc, a háború eszközeivel. A szentmise imádsága Szent Mihály segítségét kéri a gonosz cselvetései ellen. Ez a cselvetés a gonosz egyik módszere: cselvetést hint el, kezeiből sohasem esik a földre az élet magja, az egység magva, hanem mindig csak a cselvetés” – hangsúlyozta a pápa.

A gonosz másik módszere a csábítás. Aki a cselszövést szítja, az maga a nagy csábító, mert ördögi módon elkábít és rávesz arra, hogy mindent elhiggyünk. Nagyon jól tud eladni, megbabonáz és így csábít el, jól ad el, de a végén rosszul fizet. Gondoljunk csak arra – folytatta a pápa –, hogy az evangéliumban miként tűnik fel ez a csábító: párbeszédet folytat Jézussal, aki a pusztában negyvennapos böjtjét végzi, melynek végén fáradt és éhes. Ekkor jön ő, a kísértő, lassan, mint egy kígyó, ezzel a három ötlettel: Ha Isten Fia vagy, változtasd kenyérré a köveket! Vesd le magad a templom oromzatáról és az emberek rögtön meglátják a csodát és elismernek Isten Fiának! Minthogy nem sikerül ez a csábítás, jön az utolsó: Beszéljünk világosan! Neked adom a világ összes hatalmát, ha imádsz engem. Egyezkedjünk!

Az őskígyó módszerének három lépcsőfoka ez – értelmezte a pápa. Az első a kenyér, a gazdagság, mely lassan korrupció felé sodor. Két forintért sok ember képes eladni a lelkét. Ez az első lépcső, a gazdagság. A második a hiúság, hogy vesd le magad és csinálj nagy látványosságot. Tehát éljünk a hiúságnak! A harmadik lépcsőfok pedig a hatalom, a gőg, a büszkeség! Mindez velünk is megtörténik a kicsi dolgokban. Amikor túlságosan ragaszkodunk a dolgokhoz, amikor nagyon dicsérnek bennünket. Ilyenkor nevetségessé is válunk. Ez a mi nagy harcunk, amihez kérjük Szent Mihály főangyal segítségét, hogy kivédjük a cselvetést, az elbűvölést és az elcsábítást.

Ferenc pápa a vatikáni csendőrök feladatáról szólva megjegyezte: „Nehéz a ti munkátok, mert szembenállásban, vitában és ellenkezésben a helyükre kell tenni a dolgokat, hogy elkerüljük a bűncselekményeket. Imádkozzatok, hogy az Úr megoltalmazzon benneteket a kísértéstől, a korrupció, a gazdagság és a gőg kísértésétől. Minél alázatosabbak vagytok, mint Jézus, annál inkább alázatos lesz a szolgálatotok.”

Ferenc pápa végül Jézus alázatáról szólt, ahogyan szembeszáll a kísértővel. Soha nem beszél a saját szavaival, mindig csak a Szentírással válaszol. Azt tanítja nekünk, hogy a gonosszal nem lehet tárgyalni, ez pedig nagyon sokat segít nekünk, amikor jön a kísértés, mert ekkor azt mondom: Veled nem beszélek, csak az Úr szaván keresztül. Kérjük ezt a segítséget a mindennapi harcainkban a szolgálatunk számára, mert az szolgálat a többiek javára, szolgálat, mely gyarapítja a jót a világban – zárta a pápa a vatikáni csendőrség tagjainak mondott homíliáját.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése