2015. október 2., péntek

Ferenc pápa: Mellettünk áll az őrangyalunk, hallgassunk rá



Ferenc pápa: Mellettünk áll az őrangyalunk, hallgassunk rá


Isten minden ember mellé adott egy angyalt, hogy óvja és tanácsaival ellássa őt, s akire engedelmesen kell hallgatnunk. Erről beszélt Ferenc pápa október 2-án reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén, amikor az egyház a szent őrangyalokat ünnepli.


Isten gondoskodó atyai szeretete már a Biblia első lapjain megnyilvánul. Amikor Isten kiűzi Ádámot a paradicsomból, nem hagyja magára őt azzal, hogy boldoguljon, ahogyan tud.

Ferenc pápa imádságokat és zsoltárokat idézve emlékeztetett rá, hogy az őrangyal alakja mindig jelen volt az ember és az ég közötti kapcsolatban. Isten mindegyikünk mellé rendelt egy őrangyalt, aki elkísér bennünket életünk során. Mindig velünk van, ez a valóság – jelentette ki a pápa. – Olyan, mint Isten követe, akit tiszteletben kell tartanunk. S amikor valami rosszat teszünk vagy gondolunk, nem vagyunk egyedül, ő ott áll mellettünk. Tisztelettel kell viseltetnünk iránta. Meg kell hallgatnunk hangját, mert ő tanácsot ad nekünk. Amikor érezzük a sugallatot, hogy ezt vagy azt tegyük inkább, vagy esetleg ne tegyük, hallgassunk rá, ne lázadjunk ellene! – javasolja a pápa.

Az őrangyal mindig megvéd minket, főleg a rossztól. Néha azt hisszük, hogy sok mindent elrejthetünk, a visszás dolgokat, amik aztán a felszínre kerülnek. És az angyal ott van, hogy tanácsot adjon, hogy fedezzen minket, pont úgy, ahogyan egy barát tenné. Egy olyan barát, akit nem látunk, csak hallunk. Barát, aki egy nap velünk lesz az égben, az örök boldogságban. Csak annyit kér, hogy hallgassuk meg és tiszteljük. Csupán ennyit: tiszteletet és figyelmet. Ez az, amit engedelmességnek nevezünk. A keresztényeknek engedelmeskedniük kell a Szentléleknek. A Szentléleknek való engedelmesség mindig úgy kezdődik, hogy engedelmesen meghallgatjuk útitársunk, az őrangyal tanácsait.

Ahhoz pedig, hogy engedelmesek legyünk, kicsiknek kell lennünk, mint a gyermekeknek, vagyis azoknak, akikről Jézus azt mondta, hogy a legnagyobbak Atyja országában. Az őrangyal tehát olyan útitársunk, aki alázatra tanít, és akire gyermekként kell hallgatnunk. Ferenc pápa végül így fohászkodott a péntek reggeli szentmisén: Kérjük az Úrtól az engedelmesség kegyelmét, hogy meghallgassuk útitársunk, Isten követének a hangját, aki az ő nevében mellettünk áll, és aki támogat minket segítségével, mindig az úton. Emlékezzünk rá, milyen jó az Úr, aki rögtön azután, hogy elveszítette barátságunkat, nem hagyott egyedül, nem hagyott magunkra minket.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése