2014. október 17., péntek

Ferenc pápa: A mennyország a kezünkben van



Ferenc pápa: A mennyország a kezünkben van


A Szentlélek az a pecsét, amellyel Isten a mennyországot a keresztények kezébe adta, akik viszont gyakran hátat fordítanak ennek a fénynek egy félhomályban vagy csalfa fényben és a képmutatás csillogásában élt életért – mondta Ferenc pápa október 17-én, pénteken reggel a Szent Márta-házban.


Ahogy Szent Pál írja (Ef 1,11–14), a keresztények megkapták a Szentlélek pecsétjét, mert hittek az evangéliumban. Az Úr ez által az ajándék által kiválasztott minket, és olyan életmódot adott nekünk, amely nem szokások listája, hanem valódi önazonosság – fogalmazott prédikációja elején a Szentatya.
A Szentlélek megpecsételte szívünket, és elkísér minket utunkon – hangsúlyozta a pápa. – Ez a Jézus által megígért Lélek nemcsak identitást ad, hanem örökségünk záloga is. És a Szentlélek e pecsétje által kezünkben van a mennyország.
Mindennek ellenére nem vagyunk védve a kísértések ellen, nem vagyunk védve az ellen, hogy olykor el ne csússzunk. Például akkor, amikor ki ugyan nem akarjuk törölni a Szentlélektől kapott identitásunkat, de homályossá tesszük azt. A langyos keresztényekről van szó. Keresztény, persze, vasárnaponként elmegy misére, csak éppen az életén nem látszik ez az identitás. Úgy él, mint egy pogány, de kereszténynek tartja magát – mutatott rá a Szentatya.
A másik bűn az, amire Jézus így figyelmeztette tanítványait: „Óvakodjatok a farizeusok kovászától, vagyis a képmutatástól!” (Lk 12,1b). Úgy tenni, mintha… Úgy teszek, mintha keresztény volnék, de nem vagyok az. Nem vagyok őszinte és egyenes. Azt mondom: „Igen, igen, keresztény vagyok”, de olyan dolgokat teszek, amelyek nem keresztényiek – emelte ki a pápa.
Pál apostol írja, hogy a Szentlélek által teremtett identitás szerint élt keresztény élet egészen másféle ajándékokkal jár, ezek: a szeretet, az öröm, a béke, a nagylelkűség, a jóság, a jóakarat, a hűség, a szelídség, az önmegtartóztatás. Kérjük az Úr kegyelmét, hogy figyelmesek legyünk a Szentlélek pecsétjére, a mi keresztény identitásunkra, amely nem csupán ígéret! Nem, hiszen már zálogként a kezünkben tartjuk azt – zárta péntek reggeli homíliáját Ferenc pápa.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése