2014. október 14., kedd

Ferenc pápa: A hitből fakadó tevékeny szeretet számít



Ferenc pápa: A hitből fakadó tevékeny szeretet számít


A hitnek nem külsőségekre van szüksége, hanem olyan szívre, amely képes hitelesen szeretni – hangsúlyozta a Szentatya kedd reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén, utalva a napi evangéliumra (Lk 11,37–41).


„Jézus elítéli a »kozmetikai« lelkiséget: jónak és szépnek tűnni, de ami belül van, az más. Elítéli a jó modorú, de rossz beidegződésekkel élő embereket. Olyan rossz megszokások ezek, amelyek nem tűnnek fel, amelyeket az ember akkor gyakorol, amikor senki sem látja.”

„Adjátok oda inkább, ami benne van [a poharatokban és a tálatokban] a rászorulóknak, és akkor tiszták lesztek egészen” (Lk 11,40) – idézte a pápa a keddi evangéliumot, és emlékeztetett, hogy az alamizsna a Szentírás hagyományában mindig az igazságosság próbaköve.

Ferenc pápa hangsúlyozta továbbá, hogy a törvény önmagában nem üdvözít. „A hit a lényeges. Melyik hit? A szeretet által tevékeny hit. Olyan hit ez, amely nem csak annyiból áll, hogy elmondjuk a hiszekegyet: persze mindannyian hiszünk az Atyában, a Fiúban és a Szentlélekben, az örök életben... De ez egy mozdulatlan hit, nem tevékeny. Ami számít, az a hitből fakadó tevékeny szeretet, amely elvezet a tágabb értelemben vett alamizsnaadáshoz: elszakadni a pénz diktatúrájától és a haszon bálványként való imádásától.”

Szentbeszédében a pápa elmesélt egy történetet, amely P. Arrupéval, a jezsuita rend egyik generálisával esett meg. Egyszer egy gazdag nő pénzt akart neki adományozni a japán misszió javára. Az újságírók és fotósok jelenlétében megszervezett átadást Arrupe atya nagyon megalázónak tartotta, de ennek ellenére elfogadta a pénzt a japán szegények érdekében. Ám amikor belenézett a pénzeszsákba, mindössze tíz dollár volt benne…

Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy a mi keresztény életünk látszatkereszténység-e, vagy tevékeny szeretettel átitatott hit. „Jézus azt mondja: ne verd nagydobra, és ne csak a fölöslegedből adj! Elénk tárja a szegény özvegyasszony példáját, aki mindenét odaadta, amije csak volt – és dicséri ezt az asszonyt” – emlékeztetett Ferenc pápa kedd reggeli szentbeszédében.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése