2018. december 23., vasárnap

A pápa az olasz polgári védelemhez: összefogás az individualizmus legyőzésével



A pápa az olasz polgári védelemhez: összefogás az individualizmus legyőzésével

A közelgő Karácsony alkalmából a pápa szombaton a vatikáni VI. Pál teremben fogadta az olasz polgári védelem hétezer tagját: önkénteseket, tudósokat, tűzoltókat, a rendőrség és a fegyveres alakulatok, valamint olyan cégek képviselőit, amelyek alapvető szolgáltatásokat nyújtanak.

Ferenc pápa beszéde elején megemlékezett azokról az áldozatokról és mentést végző személyekről, akik idén a katasztrófa helyzetekben életüket adták azért, hogy másokat megmentsenek. Az audiencián jelen voltak életmentők és megmentett emberek is, akik más állampolgárokkal együtt úgy döntöttek, hogy képességeiket és szabad idejüket a közösség rendelkezésére bocsátják. Elkötelezetten és nagylelkűen biztosítják az egyén és a közösség védelmét szolgáló összetett rendszer működését. A tudomány és a technológiák segítenek megismerni és előrelátni számos természeti jelenséget, de nem minden esetben lehet megelőzni azokat, drámaian csökkentve a személyi és dologi károkat.

A polgári védelem legfontosabb küldetése a nevelés

Az olasz polgári védelem mindig emlékeztet arra, hogy az élet, a terület és az infrastruktúrák óvását nemcsak vészhelyzetben kell végezni, hanem ez megnyilvánul az előrejelzés, a megelőzés és a normalitás visszatérésének fázisában is. A Laudato si’ k. enciklikáját (n. 111) idézve a pápa rámutatott, hogy a problémákra nemcsak sürgős választ kell adni, hanem szükség van egy politikára, egy nevelési programra, életstílusra és spiritualitásra is, hogy ne csak technikai megoldások szülessenek. Ezért a polgári védelem legfontosabb küldetése a nevelés, hogy az állampolgárok olyan viselkedésmódot sajátítsanak el, amely csökkenti a kockázatokat maguk és mások számára is. Nagyon hasznosak ezen a téren az iskolákban indított kezdeményezések, mert a mai fiatalok lesznek a holnap állampolgárai és önkéntesei. A pápa itt felidézte a fiataloknak adott tanácsait: mindig szeressék és védelmezzék a természetet, terjesszék az együttélés értékét, hogy mindenki egy szolidárisabb és biztonságosabb világban élhessen.

Nagyon fontos a polgárvédelmi tervek kidolgozása és terjesztése

A területi intézmények feladata, hogy elősegítsék az adott vidék megfelelő használatát, kezelését és gondozását, egyes esetekben pedig igyekezzenek helyrehozni a múltban elkövetett hibákat. Nagyon fontos továbbá a polgárvédelmi tervek kidolgozása és terjesztése. Ezek nélkülözhetetlen eszközök a megelőzés és a vészhelyzetekre adott válaszok megszervezéséhez. Ezek végrehajtása nagy felelősséggel jár, amelyekhez kevés az erőforrás és összetettek a folyamatok.

Túllépni az individualizmuson egy közösen osztott célkitűzés érdekében

A polgári védelem egyre gyakrabban a nemzeti határokon kívül is működik, amely a szubszidiaritás elvén alapuló, megszervezett rendszer. Ez ösztönzést adhat a közélet más szektorainak is. Az, hogy gyorsan asztalhoz kell ülni és hatékony döntésekről kell egyezségre jutni, majd azokat meg kell valósítani, túllépve az individualizmuson egy közösen osztott célkitűzés érdekében, olyan módszerré válhat, amellyel eredményesebben lehet választ adni a lakosság szükségleteire a közjó szemszögéből. Ezen az úton haladva könnyebben szem előtt tarthatóak nemcsak a problémák, hanem elsősorban a személyek is. Ebben az összefüggésben pedig a küldetést az egész közösség érdekében végzett minőségi szolgálatként értékelhetjük – zárta beszédét Ferenc pápa az olasz polgári védelem képviselőihez.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése