2018. október 31., szerda

A Nostra aetate és a pápák egyaránt elítélik az antiszemitizmust



A Nostra aetate és a pápák egyaránt elítélik az antiszemitizmust


Az egyesült államokbeli Pittsburgh zsinagógájában egy amerikai férfi meggyilkolt tizenegy embert október 27-én, szombaton délelőtt.


Az pittsburgh-i Élet Fája zsinagógában október 27-én egy szélsőséges nacionalista és antiszemita nézeteket valló fehér férfi tüzet nyitott a templomban tartózkodókra. Tizenegy ember életét vesztette, és többen megsérültek.
Az Egyház tanításához fordulunk, melynek vezetői számtalanszor felemelték szavukat az antiszemitizmus ellen.
A II. vatikáni zsinat Nostra aetate kezdetű, az Egyház és a nem keresztény vallások kapcsolatát tárgyaló 1968-as dokumentuma így fogalmaz:

„Ezen kívül az Egyház – mely elutasít minden üldözést, bárkit is érjen – megemlékezvén a zsidókkal közös örökségről, nem politikai megfontolásoktól, hanem evangéliumi vallásos szeretettől indítva fejezi ki sajnálatát a gyűlölet, az üldözések és az antiszemita megnyilvánulások miatt, bármikor és bárki részéről érték a zsidókat.”
„Az Egyház misztériumát szemlélve e Szent Zsinat emlékeztet arra a kötelékre, mely az új szövetség népét lélekben összeköti Ábrahám törzsével. Krisztus Egyháza ugyanis elismeri, hogy hitének és kiválasztottságának kezdetei Isten üdvözítő misztériumának megfelelően már a pátriárkáknál, Mózesnél és a prófétáknál megtalálhatók. […] Ezért az Egyház nem feledkezhet meg arról, hogy az ószövetségi kinyilatkoztatást annak a népnek közvetítésével kapta, melyet Isten a maga kimondhatatlan irgalmasságából arra méltatott, hogy megkösse vele az ó szövetséget; s hogy annak a nemes olajfának gyökeréből táplálkozik, melyre ráoltattak a nemzetek olajágai. Az Egyház ugyanis hiszi, hogy Krisztus, a mi békénk, keresztjével kiengesztelte a zsidókat és a pogányokat, és a kettőt önmagában eggyé tette.”
(Nostra aetate, 4)

Szent II. János Pál pápa különösen sokat tett a zsidó közösséggel való kapcsolat megerősítéséért, a keresztények és a zsidóság közti kiengesztelődésért; a zsidóságot idősebb testvéreinknek nevezte. Személyesen is érintett volt: gyermekként, a háború előtti Krakkóban zsidó barátokkal játszott – akik közül sokakat örökre elveszített a holokauszt során. Később, pápaként sokszor szólt az Egyház és a zsidóság kapcsolatáról, illetve a Soáról; ő volt az első pápa, aki hivatalos látogatást tett egy zsinagógában (Róma, 1986. április 13.); az első pápa, aki ellátogatott Auschwitzba, és aki elment a jeruzsálemi Siratófalhoz. Az antiszemitizmust Isten és ember elleni bűnnek nevezte.

Ferenc pápa az október 28-i Angelus imádság után adott hangot a pittsburgh-i mészárlás miatt érzett fájdalmának:

„Kedves testvéreim! Szeretném kifejezni közelségemet az Amerikai Egyesült Államokban található Pittsburgh városához, különösen a zsidó közösséghez, amelynek zsinagógáját tegnap szörnyű terrortámadás érte. A Magasságos fogadja be békéjébe a megholtakat, adjon vigaszt családjaiknak és támogatást a sebesülteknek! Valójában mindnyájan sérülést szenvedtünk ettől az embertelen, erőszakos tettől. Az Úr segítsen bennünket eloltani a gyűlölet tűzfészkeit, melyek kialakulnak társadalmainkban, erősítse meg bennünk az emberségesség érzékét, az élet iránti tiszteletet, az erkölcsi és polgári erényeket, valamint Istent szent félelmét, aki szeretet és mindnyájunk Atyja!”
A magyarországi zsidó szervezetek imádkoznak, megemlékezést tartottak a pittsburgh-i zsinagógában szombaton történt lövöldözés áldozataiért.
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében leszögezte: „bárhol érjen támadás egy zsidó közösséget, az olyan, mintha az egész zsidó népre rontanának rá”. Ami szombaton Pittsburgh-ben történt, „véres példája annak”, hová vezethet a gyűlölet. A Mazsihisz vasárnap este gyászmegemlékezést tartott a Frankel Leó úti zsinagógában.

E hét péntekére világméretű kezdeményezést hirdettek meg, melyhez a magyar zsidó közösség is csatlakozott: várják a nem zsidó embereket is a zsinagógákba, imaházakba a szokásos péntek esti sábáti (szombatfogadási) szertartásra, hogy kifejezzék: a gyűlölet vezérelte merényletből nem félelem és rettegés fakad, hanem összefogás és együttérzés.
Az Egyesült Államok katolikus püspöki konferenciájának (USCCB) elnöke, Daniel DiNardo bíboros közleményt adott ki, melyben elítélte a pittsburgh-i mészárlást, és kifejezte: az amerikai püspökök a zsidó közösség mellett állnak, és elítélik az antiszemitizmust. Hasonlóan fogalmazott közleményében Joseph Bambera püspök is, a konferencia ökumenéért és a vallásközi kapcsolatokért felelős bizottságának elnöke.
Elítélünk minden erőszak- és gyűlöletcselekményt – írta DiNardo bíboros –, és ismét felszólítjuk az országot és vezetőit, hogy lépjenek fel a fegyveres erőszak ellen. Minden erővel küzdeni kell a politikai, faji vagy vallási különbségek miatt alkalmazott erőszak ellen; ezt kéri tőlünk az Isten, nem kevesebbet.
Bambera püspök úgy fogalmazott, a halál és az erőszak lépett be az imádság házába. Az áldozatok és a sebesültek a legjobbak közül kerültek ki: hívő emberek közül, akik imádkozni gyűltek egybe, és egy gyermek születését megünnepelni, valamint a segítségükre sietők közül, akik saját életüket tették kockára másokért.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése