2018. április 9., hétfő

Az iraki káld katolikus pátriárka húsvét ünnepéről: A hit által észre lehet venni a remény jeleit



Az iraki káld katolikus pátriárka húsvét ünnepéről: A hit által észre lehet venni a remény jeleit

Az erőszak és az instabilitás ellenére a húsvét Irakban olyan időszak, amikor a hit által észre lehet venni a remény jeleit – nyilatkozta Louis Raphael Sako pátriárka, a babiloni káld katolikus egyház vezetője a Vatican Newsnak április 5-án.

„Láthatók a remény jelei. Például vasárnap a templomok Bagdadban megteltek. Ez jellemző Kurdisztánban is. Most a választásokra készülünk (május 12-én lesz a parlamenti választás Irkban  – a szerk.). Abban reménykedünk, hogy nagyobb szakértelemmel rendelkező emberek kerülnek hatalomra, akik változást akarnak hozni, és az ország, nem pedig saját javaik érdekében dolgoznak” – fogalmazott Sako pátriárka.
Az iraki keresztények számára, akiknek az elmúlt években gyakran el kellett hagyniuk otthonaikat, a húsvét azt jelenti, hogy „a szenvedésben is van remény. Minden a hittől függ. A hit szeretet. A francia csendőr alezredes tette, aki életét adta a túszokért a közelmúltban, számunkra Krisztus követését jelenti. Léteznek a hősiesség jelei, és beszélnünk kell ezekről, hogy az embereket segítsük reménykedni és egy jobb, testvériesebb társadalomért küzdeni.”
Irakban is találkozunk a hősiesség példáival. „A vértanúság a mi történelmünk. A káld egyház vértanú egyház. A húsvét élő valóság, nemcsak egy történet a múltból vagy egy emlék. Tehát az üldözöttek tanúságtétele felhívás mások felé, hogy a szenvedésen túl lássák meg az Istenbe, Krisztusba és az emberbe vetett hitet” – mutatott rá Louis Raphael Sako iraki káld pátriárka.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése