2018. április 10., kedd

A föld és a népek sírása válaszért kiált – A venezuelai egyház felhívása Amazónia védelmében



A föld és a népek sírása válaszért kiált – A venezuelai egyház felhívása Amazónia védelmében

A Pánamazóniai Egyházi Hálózat (REPAM), a venezuelai püspöki konferencia és a venezuelai Karitász közös dokumentumot adott ki, amelyben az őslakos népek mellé állva határozottan elítélték az ásványi anyagok kitermelésének növekedését és a venezuelai Amazónia elpusztítását és kizsákmányolását.

A Venezuelai Amazónia: a föld és a népek sírása válaszért kiált című dokumentumot április 5-én mutatta be a venezuelai püspöki konferencia sajtótájékoztató keretében.
A felhívásban azt kérik a civil társadalom tagjaitól és az intézményektől, hogy „egyesítsék erőfeszítéseiket és képviseljék az őslakos népek hangját, akik a növekvő kitermelési tevékenység áldozatai. Emeljék fel szavukat a bányászati kitermelés alapvető feltételeinek megszegése és Amazónia természeti kincseinek kirablása ellen, mely területben Venezuela osztozik a régió másik nyolc országával.”
„Elítéljük a jelenlegi kitermelési modellt, amelyet Venezuelában, Latin-Amerika számos országában és a világon alkalmaznak. Ez a modell magával vonja a nem fenntartható fejlődést, az elszegényedés felgyorsulását, a nemzetek feletti nagyvállalatok által kezelt piacok változásaitól való erős függést és a nemzetállamok sosem látott meggyengülését, amelyek a nagyvállalatok prédáivá válnak. A kitermelési tevékenység részét képezi az uralkodó gazdasági modellnek, amely elválasztja az emberiséget a természettől”– olvasható a dokumentumban.
A venezuelai püspökök emlékeztetnek, hogy számos őslakos és környezetvédő szervezet felemelte a szavát Amazónia folyamatos pusztítása ellen, „de válaszként csak hallgatás és megtorlás érkezett, mészárlások és kivégzések hírei, a szóban forgó hatalmas érdekek miatt”.
José Ángel Divasson püspök, a REPAM venezuelai elnöke a sajtótájékoztatón rámutatott: a társadalmi és környezetvédelmi problémák csak egy része a sok szenvedésnek, melyeket az őslakos közösségek megélnek: „Tanúja vagyok az emberek fájdalmának, akik a higannyal szennyezett vizektől mérgezésben meghalnak”. Hozzátette, a kizsákmányolás nem lehet Venezuela gazdasági problémáinak a megoldása.
Héctor Escandel geográfus, a REPAM Puerto Ayacuchó-i koordinátora szerint a kizsákmányoló, kíméletlen bányászat szenvedést okoz az országnak; nem jólétet, hanem szegénységet és kirekesztést eredményez.
A REPAM azt kéri, hogy gondolkodjanak el ezekről a témákról, az őslakos népek és a környezet jogainak tiszteletben tartásával, összhangban Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájának tartalmával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése