2018. február 5., hétfő

Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta Erdoğan török elnököt



Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta Erdoğan török elnököt


A Vatikáni Sajtóközpont által február 5-én délben közzétett nyilatkozatot tesszük közzé az alábbiakban.


Február 5-én, hétfőn délelőtt Ferenc pápa az Apostoli Palotában magánkihallgatáson fogadta a Török Köztársaság elnökét, Recep Tayyip Erdoğant, aki ezt követően megbeszélést folytatott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, a vatikáni államközi kapcsolatok titkárával.
A szívélyes légkörű megbeszélések során áttekintették a Szentszék és Törökország kétoldalú kapcsolatait, a Katolikus Egyház törökországi helyzetét, a feladatot, amit a migránsok befogadása jelent, valamint az ezzel kapcsolatos kihívásokat. Kitértek a közel-keleti helyzetre, különös tekintettel Jeruzsálem helyzetére, és nyilvánvalóvá tették a béke előmozdításának, valamint a térség stabilitásának szükségességét a párbeszéden és tárgyalásokon keresztül, az emberi jogok és a nemzetközi törvényesség tiszteletben tartásával.
* * *
Erdoğan elnök a Vatikánban tett látogatás után a Quirinale-palotában (Palazzo del Quirinale) találkozott Francesco Mattarella olasz köztársasági elnökkel, majd a Chigi palotában (Palazzo Chigi) Paolo Gentiloni olasz kormányfővel.
A török államfő római látogatásával egy időben kurd aktivisták tüntettek Rómában, ennek során összecsapásra került sor a tüntetők és az olasz rendfenntartó erők között.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése