2017. december 3., vasárnap

Tisztátalan kívánságoktól Őrizzetek meg minket szent Angyalok!



Tisztátalan kívánságoktól
Őrizzetek meg minket szent Angyalok! 



Advent első vasárnapja, december első vasárnapja, ez a mai. És kezdete az új egyházi évnek. Elindulás egy új úton. Miért, mitől válhat újjá? - Ha megújulásunkra válhat! Miben kell megújulnom?
Megrázó vallomás Izajás ma elhangzó szavai az olvasmányban. Megpróbálom magaméként átelmélkedni. Ugyanakkor, az evangélium utolsó szavai, melyeket Jézustól hallunk: „Legyetek éberek!” - Reményről szól: „Reméljetek”! Azt a reményt akarja adni számomra, ami elhangzik Izajás elmélkedésének a végén is: „De mégis, Uram, atyánk vagy te!” Kiben bízhatnánk, kihez futhatnánk, kitől remélhetnénk megbocsátást, irgalmat, feloldozást, ha nem tőled! Igen, mindig az erősebb, a nagyobb, a teljességben előttem járótól várhatunk bűneinkre bocsánatot.
Minden megújulás, minden ünnepre készület elszámolással, megvallással, bűnbánattal, vagyis olyan történéssel kezdődik, amitől várhatok olyan szabadságot, békességet, ami képessé tesz, tehet rá, hogy ünnepelni képessé lehessek: el kell számolnom mindazzal, és el kell távolodnom mindattól, ami terhem, ami olyan igám, amitől nem tudok felegyenesedni, hogy ünnepelhessek. Ünnepelni, csak szabad ember képes! Az, akinek az ünnepét nem terheli meg fájdalom, keserűség, elégedetlenkedés, bármilyen kötöttség, függőség, mely számára aggódást, keserűséget, fájdalmat megkötözöttséget okoz.
De mit akarok, minek az ünneplésére készülök valójában? Van számomra olyan ünnep, a közeljövőben, amiért készületre bírom magam? Nos, ez már a tudatos ember készületéhez tartozó kérdés! Egyáltalán akarok, szükségem van az ünnepre? Meg tudom engedni magamnak, hogy ünnepelhessek? Mert az ünnep a készületből születik meg, állítom!
Mai világunk, a társadalmi környezetünk izgatottan és talán ingerülten is arra próbál ösztönözni bennünket, hogy itt az alkalom arra, az az ok, hogy vásároljunk, költekezzünk. Mert a vásárlás, az ajándékozás eltölthet bennünket egy olyan hamis érzéssel, hogy ha ajándékozom, akkor azzal elégtételt teszek azért, amit egész évben nem voltam képes megtenni: a szeretet hiányt most pótolhatom, adósságomat leróhatom. Egy alkalom, egy esemény alkalmával megtehetek mindent azért, akinek adósa vagyok. Megfizetek most mindenért! És ezzel jó pontot szerezhetek Istennél, aki azt mondja, hogy éhes voltam és nem adtál nekem enni, szomjas voltam, és nem adtál nekem inni. Csak nehogy mélyebbre kelljen mennem, és valóban, számot kelljen vetnem azzal, amit rosszul tettem, amit nem tettem, amit elhibáztam. Most bebizonyíthatom magamnak, hogy én jó vagyok.
Pedig, valójában, ha nem megyek lelkem mélyére, nem tudok irgalmatlanul őszintének lenni magammal, azt, amire szükséges volna, akkor az ünnepem is felületessé lesz. Az ünnep elmúltával, fel fogok sóhajtani, és azt fogom csak tudni mondani, hogy, de jó, hogy elmúlt! Ha csak ezt fogom tudni mondani, akkor az azt fogja igazolni, hogy nem készültem el valójában az ünnepre. Sikerült túlélni az ünnepet, de nem megélni. Nem vagyok szabad az ünnepre! Mert akit ünnepelni akartam, Ő nem tudott engem felszabadítani rá, hogy ünneplésre kész legyek.
Istent ünnepelni csak úgy lehetek képes, ha tőle kérem a kiengesztelődést. Ha elé teszem le minden terhemet – minden terhemet (!) – melytől szabadulnom kell ahhoz, hogy ünnepelni kész lehessek! Ma, itt az alkalom, az ideje annak, hogy elinduljak az ünnep felé! Tegyek rendet, bennem, önmagamban, ott legbelül, hogy kész lehessek az ünnepre! Vele kell készülnöm, akivel ünnepelni akarok! Szüless meg bennem Istenem, ezen a Karácsonyon, most! Segíts engem, hogy képessé lehessek Veled ünnepelni! A csodára nem várni kell, a csoda megtapasztalására, megélésére készülnöm kell! Szűz Máriát is készületben érte az angyal. Ne gondoljuk azt, hogy Mária nem készült a csodára. A csoda attól az, hogy nem úgy teljesedik be, ahogy és amire számíthatunk. Mert nem tudjuk, mire vagyunk képesek, és nem tudjuk, mire tart bennünket alkalmasnak Isten! Készületemben legyél velem Istenem, kérlek! Ámen



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése