2017. május 18., csütörtök

Jézus szeretete határtalan: Ferenc pápa csütörtök reggeli homíliája a Szent Márta-házbanJézus szeretete határtalan: Ferenc pápa csütörtök reggeli homíliája a Szent Márta-házban


Ferenc pápa a Szent Márta-házban prédikál

Jézus szeretete nem ismer határokat, nem úgy, mint a világias szeretet, amely hatalomra és hiúságra áhítozik. Ferenc pápa erről beszélt csütörtökön reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén. A keresztények küldetése az, hogy örömet adjanak az embereknek. Isten szeretete a keresztény ember életének magva.
„Amint engem szeret az Atya, úgy szeretlek én is titeket.” (Jn 15,9-11) Ferenc pápa Jézusnak abból a megállapításából indult ki homíliájában, hogy az ő szeretete végtelen. Az Úr azt kéri tőlünk, hogy maradjunk meg szeretetében, mert az az Atya szeretete, és arra szólít, hogy tartsuk meg parancsolatait. Természetesen a tízparancsolat az alap, de követni kell mindazt, amit Jézus tanított nekünk, ezek a mindennapi élet parancsolatai, amelyek a keresztény ember életmódját jelentik.
Van olyan szeretet, ami eltávolít Jézus igazi szeretetétől
Hosszú a parancsolatok listája, amit Jézus elénk tár, de a lényege csupán egyvalami: az Atya szeretete Jézus iránt és mi irántunk. Sokféle szeretet létezik – állapította meg a pápa -, ilyen a pénz szeretete, a hiúság, a páváskodás szeretete, a büszkeség, a hatalom szeretete, amikor sok igazságtalanságot is elkövetünk, hogy még nagyobb hatalmunk legyen… Ezek azonban másfajta szeretetet képviselnek, nem Jézus és az Atya szeretetét. Ő azt kéri tőlünk, hogy maradjunk meg szeretetében, ami az Atya szeretete. Gondoljunk azokra a másféle szeretettípusokra, amelyek eltávolítanak minket Jézus szeretetétől. Ott van aztán a szeretet mértéke is: aki félig szeret, az nem szeret. Más dolog kedvelni és más dolog szeretni – figyelmeztetett a Szentatya.
Isten szeretete határtalan, nem langyos vagy érdekből való
Szeretni több, mint kedvelni. Mi tehát a szeretet mértéke? – tette föl a kérdést a pápa, majd így válaszolt: A szeretet mértéke az, ha határtalanul szeretünk. Ha betartjuk a parancsolatokat, amiket Jézus szabott nekünk, akkor megmaradunk Jézus szeretetében, ami egyenlő az Atya szeretetével. Határtalanul. E nélkül a szeretet langyos vagy érdekvezérelt. „Uram, de miért emlékeztetsz minket ezekre a dolgokra?” – kérdezhetjük. „Azért, hogy az én örömöm bennetek legyen és a ti örömötök teljes legyen”. Ha az Atya szeretete Jézushoz megy, Jézus megtanít minket a szeretet útjára, mely a nyitott szív, a határtalan szeretet és a többi, másféle szeretet mellőzése.
Engedelmeskedjünk Istennek és adjunk örömet az embereknek
Az Úr iránti nagy szeretet az, ha megmaradunk ebben a szeretetben és örömet érzünk. A szeretet és az öröm ajándék, melyet kérnünk kell az Úrtól. Ferenc pápa ezután egy történetet mesélt el: „Nemrég egy papot kineveztek püspökké. Elment az apukájához, az idős édesapjához, hogy elújságolja a hírt. Ez az idős férfi már nyugdíjas volt, egyszerű, alázatos ember, aki egész életében munkásként dolgozott, nem járt egyetemre, de egy egész élet bölcsességét halmozta föl. Csupán két dolgot tanácsolt a fiának: „Engedelmeskedj, és adj örömet az embereknek”.  Ez az ember megértette, hogy engedelmeskedni kell az Atya szeretetének, nem törődve más szeretettel, engedelmeskedni kell ennek az ajándéknak, aztán pedig örömet kell adni az embereknek – magyarázta Ferenc pápa, majd így folytatta: És mi, keresztények, világi hívők, papok, szerzetesek, püspökök örömet kell, hogy adjunk az embereknek. Hogy miért? Ezért, a szeretet útja miatt, minden érdek nélkül, csak a szeretet útja miatt. A mi keresztény küldetésünk az, hogy örömet adjunk az embereknek. Végül Ferenc pápa így fohászkodott: Ahogyan a mai liturgiában imádkoztuk, az Úr őrizze meg ezt az ajándékot, hogy megmaradjunk Jézus szeretetében és örömet adhassunk az embereknek!
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése