2016. november 25., péntek

Ferenc pápa pénteki homíliája: távol lenni Istentől – ez a kárhozat!



Ferenc pápa pénteki homíliája: távol lenni Istentől – ez a kárhozat!


Oltárcsók - kezdődik a szentmise 

„Az Úrtól való eltávolodást választani – ez a kárhozat!” – áll Ferenc pápa péntek reggeli szentmiséje homíliájának a középpontjában. Arra figyelmeztetett a pápa, hogy „semmiféleképpen nem tárgyalhatunk, nem egyezkedhetünk a Sátánnal, a nagy Csábítóval, hanem alázatos szívvel járuljunk az utolsó találkozás során az Úr színe elé”.
A liturgikus év két utolsó napján az egyház a világ végéről szóló bibliai híradások megfontolásait lassan befejezi és Ferenc pápa is ezt tette a Szent Márta ház kápolnájában mondott reggeli miséje homíliájában, amikor János apostol Jelenések könyvének a szövegét értelmezte. „Hogyan történik az utolsó ítélet, milyen lesz a vég, az utolsó találkozásunk Jézussal”?
A Sátán, mint nagy csábító megrontja az egész világot, soha ne tárgyaljunk vele
„Elsőként a sárkányt, az őskígyót ítélik meg, aki a nagy megosztó, akit az angyal az égből bilincsekbe verve a Sötétség mélyére vet, hogy ne tudja többé félrevezetni a nemzeteket, hiszen ő a Csábító” – hangsúlyozta a pápa.
„A kísértő csalárd, sőt, a hazugság fejedelme, ő szüli a hazugságokat. Elhiteti veled, hogy ha megeszed ezt az almát, akkor olyan leszel, mint egy Isten. Ő eladja, te megveszed és a végén becsap, jól átver és megrontja az egész életed. De atyám, hogyan lehetne kivédeni, hogy ne csapjon be minket? – kérdezhetnéd. A választ Jézus adja meg nekünk: soha ne tárgyaljunk az ördöggel!
Amikor Jézus a pusztában megkísértést szenvedett – folytatta a pápa – egyetlen saját szót sem használt, mert tudatában volt a veszélynek. Az ördögnek adott három válaszában mindig az Isten Szavával védte magát, a Biblia Igéjével. Soha ne tárgyaljunk ezzel a hazuggal, ezzel a csalóval –   ismételte meg Ferenc pápa – mert a gonosz a vesztünket akarja és éppen ezért vetik a Sötétség mélyére. A Jelenések könyvének a lapjain aztán feltűnnek az első  vértanúk, az alázatosak – jegyezte meg a pápa – akik tanúságot tettek Jézus Krisztusról, és nem imádták a sátánt és a követőit, a pénzt, a világiságot és a gőgösséget”.
A kárhozat az nem kínzókamra, hanem távollét  az Úrtól
„Az Úr a tetteik alapján ítéli meg a kicsiket és a nagyokat, olvassuk a Jelenések könyvében és a kárhozottakat a tüzes tóba vetik. Ez a második halál” – amire Ferenc pápa kitért: „Az örök kárhozat az nem kínzókamra, ez a második halál leírása: ez a halál. Azoké, akiket nem fogad be Isten Országa, mégpedig azért, mert nem közeledtek az Úrhoz, hanem noha elhaladtak az Úr előtt, de eltávolodtak tőle. Ez az örök kárhozat és ezért ez egy folyamatos távolodás az Istentől.  A nekünk boldogságot kínáló és bennünket nagyon szerető Istentől való örök távolmaradás, ez tűz, az örök kárhozat útja. De a Jelenések könyvének utolsó képe mégis reménységet nyit számunkra”.
Nyissuk meg a szívünket alázattal Jézus előtt, aki megadja az üdvösséget
„Ha megnyitjuk a szívünket, ahogy azt Jézus kéri tőlünk és nem a magunk útját járjuk, akkor örömben lesz részünk lesz és üdvösségre jutunk, hiszen új égről és új földről beszél a szentlecke. Engedjük, hogy Jézus megsimogasson bennünket és megbocsásson nekünk, hiúság nélkül, reménységgel. Mert éppen ez a reménység nyitja meg a szívünket a Jézussal való találkozás előtt, aki megadja az üdvösséget! Ez vár ránk: találkozás Jézussal! Ő csak azt kéri tőlünk, hogy legyünk alázatosak és mondjuk: Uram! Ez az egy szó elég lesz, a többit ő adja hozzá!” – zárta péntek reggeli homíliáját Ferenc pápa.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése