2016. október 17., hétfő

Püspökeinkért, papjainkért, szerzeteseinkért



Püspökeinkért, papjainkért, szerzeteseinkért

Könyörögjünk az Úrhoz!



Az Istenben való gazdagság – mit is mond ez a szókapcsolat annak, akinek erre nincs érzékenysége?
Érzékenységről beszélek, és nem arról, hogy vallásosság. Mert vallásossá lehet bárki akit úgy nevelnek, vagy egy alkalommal megtapasztal valami olyan dolgot, mely senki máshoz nem kapcsolható csak Istenhez, de aztán megfeneklik. Talán, megfeneklik azért, mert az a dolog, amit egyszer megtapasztalni vélt, már képtelen volt rá, hogy működővé tegye a szellemét, a Lélek alárendeléseként. „Az agyas működés” – szokták mondani. Amikor az ember nem képes az egóján felül emelkedni, vagyis a világi énjéből kiemelkedni. A csoda, az az, ami képes működni, és melyet az okoskodás nem képes lerántani a földre. A csoda mindig az, és olyan, ami fel akarja szabadítani a lelket, aminek vagy képes vagyok engedni, vagy sem.
Igen, a mai túlképzett, túlnemesített ember, aki intelligenciájának hányadosában esik hasra, mert nem lát az orránál tovább, ebbe a keserves önsanyargatásba fullad bele.
Elengedni a világot! Mit is jelent? Azt, amit nem vagyunk képesek. Mert nem vagyunk képesek attól eltávolodni, amit a világ ránk és belénk magyaráz. Az ilyen emberek számára a világ nyújtja a biztonságot. Mert az embernek óhatatlan, hogy valamibe kell kapaszkodnia. Valamibe, ami biztonságot nyújt, ami megtartja, ami nyújtotta környezetben képes azt szolgálni, ami számára megteremti a biztonságot, és azt a bizonyosságot, hogy ’jól gondolom’.
Csakhogy, a világból érkező ilyen jelzések, jelek, és információk, olyanok, melyek azoktól érkező felkiáltások, akik rendelkeznek olyan anyagi bázissal, melyek óhatatlanul világi értékeket jelentenek, és amiket arra képes felhasználni, ami a maga biztonságát szolgálják. Mert az, aki anyagi kondíciókkal rendelkezik, az hogy gondolkozik? Úgy, ahogy a mai példabeszédben megszólaltatott ember: ami van, azt úgy tudom megőrizni, ha még többet szerzek hozzá! Számára ez jelenti a világban való biztonságot. Vagyis: meg kell vásárolnom másokat, akik az én érdekeimet szolgálják. Ma már ez így működik. Nem tudom a meglévő gazdasági potenciáimat másképpen növelni, gyarapítani, csak úgy, ha azok táborát növelem, akik nekem hisznek! Lehetőleg ezek az emberek olyanok legyenek, akik képesek és hajlandók is arra fordítani rendelkezésre álló energiáikat, ami az én érdekem. Sőt, az még jobb, ha szándékomra már a jövőben remélt erőiket is képes lehetek lekötni! Ahhoz, hogy ez sikerüljön nekem, fel kell keltenem érdeklődésüket, és ébren is kell tartanom azt! Ami annyit tesz, hogy lekötöm a magam érdekeire jelenüket és jövőjüket - lehetőleg a jövőjük minél nagyobb részét – minél szélesebb spektrumban. Amikor ez már másképpen nem megy, érdekeimet kész vagyok erőszakkal is érvényesíteni. És az egyszerű ember, mint magam is, belesétálunk ezekbe a lépten-nyomon elénk állított kelepcék valamelyikébe.
Nos, „az Istenben gazdag”, az lehet, aki időről időre számot vet azzal, hogy mi az, ami szükségletem arra, hogy életemet Isten szolgálatára tegyem képessé, és mi az, ami olyan többletet eredményez számomra, hogy az már a szolgálatban elkényelmesít, vagy a szolgálattól elvonja erőimet, esetleg önmagammal is meghasonlottá tesz, … és még számtalan módot lehetne itt felsorolni. Ami kárt okoz annak a Léleknek a megváltásban való részesedésében, Akit Isten lehelt belém, és Akinek örök életet szeretne ajándékozni. Mert az Istenben gazdagok a lelki szegények. Persze, ezt olvasom a Szentírásban. De mit is jelent ez a számomra? Ebben a mai összefüggésben feltétlenül azt, hogy mindazt, ami a lelkem fejlődésében akadályoz, nem engedek! Anyagi érdekként azt fogadom el, és azt követem gondolattal, szóval, és cselekedettel, ami nem árverezi el a lelkemet! Ez annyit jelent, számomra, hogy törekszem az Isten törvényei szerinti tudatos életre! Még fiatalon, amikor képes lehetek rá, hogy a szokásrendemet úgy alakítsam, ami a javamat szolgálhatja.
Bátorság lelke, következetesség lelke, tudatosság lelke, állhatatosság lelke, szelídség lelek, alázatosság lelke, szeretet lelke áradj szét bennem, Jézus Krisztus nevére és Vele való közösségben! Ámen


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése