2016. október 22., szombat

Ferenc pápa jubileum-szombati katekézise: a párbeszéd humanizálja az emberi kapcsolatokat
Ferenc pápa jubileum-szombati katekézise: a párbeszéd humanizálja az emberi kapcsolatokat


Teljesen megtelt a Szent Péter tér
Százezer zarándok a szombati jubileumi katekézisen
A Vatikáni Csendőrség hivatalos jelentése szerint százezer zarándok vett rész október 22-én szombaton délelőtt a szokásos havi szombat-jubileumon. Csupán csak Lengyelországból hatezer hívő érkezett a nemzeti zarándoklatuk keretében. Ezenkívül e szombati pápai kihallgatás a templomi kórusok és liturgikus animátorok, egyfajta zenei lelkesítők irgalmasság jubileumi találkozója is volt. Olaszországból sok egyházmegye e szép októberi napra szervezte jubileumi zarándokútját, mint például Szent Ferenc földjéről az umbriai egyházmegyék. Színessé és zajossá tette a kihallgatást a számos zászlópergető csoport mutatványa, akiknek begyakorlott játékát mindig pergő dobszó kíséri. A zászlópergető csoportok a Bernini oszlopsor felső mellvédjén foglaltak helyet a nagy barokk művész 144 szentje között.
A párbeszéd az irgalmasság egyik jelentős mozzanata, a szeretet gesztusa
Ferenc pápa ez alkalommal is folytatta jubileumi katekézisét az irgalmasságról, melyet ezúttal a párbeszéd témájának szentelt, Jézusnak a szamaria asszonnyal folytatott dialógusa alapján (Jn 4,5-27). „Ez a nagyon tömör beszélgetés az irgalmasság egyik jelentős szempontját hangsúlyozza, ami éppen a párbeszédben rejlik. A párbeszédben a résztvevők kölcsönösen megismerik egymást, egymás igényeit, de a dialógus egyúttal a tisztelet jele is, a személyeket ugyanis a meghallgató figyelem állapotába helyezi, mely készséggel befogadja a másik fél legjobb szempontjait” – emelte ki a pápa.
A párbeszéd csendjében be tudjuk fogadni Isten jelenlétének rendkívüli adományát a testvérünkben
„A párbeszéd továbbá a szeretet kifejeződése, mert segíti a közös jó keresését és megosztását, de közben nem feledve a különbözőségeket sem”. Ferenc pápa felhívta annak „a veszélyére a figyelmet, amikor nem figyelünk a másikra, amikor a saját szempontunkat akarjuk érvényesíteni a másik fölött, amikor félbeszakítjuk  a beszédét, ez pedig egy agresszió a másikkal szemben. Az igazi párbeszédhez csend szükséges, amelyben be tudom fogadni Isten jelenlétének rendkívüli adományát a testvéremben”.
A párbeszéd humanizálja az emberi kapcsolatokat
„A párbeszéd humanizálja az emberi kapcsolatokat – folytatta a pápa – és lehetővé teszi, hogy túlemelkedjünk az értetlenségeinken. Pedig mekkora szükség van erre a családjainkban, hogy a legkönnyebben megoldjuk a problémákat, egyszerűen egymás kölcsönös meghallgatásával, férj és feleség, szülő és gyermek között, vagy a tanár és diák, vezető és beosztott között. A párbeszédből él az egyház is, férfiak és nők között minden időben. Gondoljunk csak a felelősségünkre a teremtett világ megőrzésében, vagy a vallások közötti kapcsolat tekintetében”.
A párbeszéd minden formája Isten szeretete nagy követelményének a kifejeződése
Végül Ferenc pápa úgy összegezte tanítását, hogy „a párbeszéd minden formája valójában Isten szeretete nagy követelményének a kifejeződése, mely mindnyájunk elébe jön, mindenkiben elveti a jóság magvát, hogy együttműködhessen a teremtőjével. A párbeszéd ledönti a megosztottság és a meg nem értés falait, hidakat teremt a kommunikáció számára és nem engedi meg, hogy bárki is elszigetelődjék a maga kicsi világában. Mindezt Jézus jól megmutatja a szamariai asszonnyal folytatott párbeszéd során, aki pedig egy nagy bűnös volt. Mégis hagyta, hogy elmondja a magáét, majd csak lassanként lépett bele az ő életébe”.
Lengyel zarándokok köszöntése: Végtelenül hálás vagyok az Istennek, hogy megismerhettem Szent II. János Pál pápa hazáját
Ferenc pápa a katekézise után külön köszöntötte a lengyel nemzeti zarándoklat tagjait, emlékeztetve őket keresztségük 1050 évvel ezelőtt megkapott kegyelmére, majd felidézte a júliusi krakkói ifjúsági világtalálkozó feledhetetlen eseményeit. „Végtelenül hálás vagyok az Istennek, hogy megismerhettem Szent II. János Pál pápa hazáját” – mondta. Ferenc pápa utalt arra is, hogy „pontosan 38 évvel ezelőtt, 1978. október 22-én hangzottak fel a Szent Péter téren az új pápa szavai: Nyissátok ki kapukat Krisztus előtt! II. János Pál pápa a lengyel nép ezeréves történelmének és kultúrájának az örökségével buzdította  az egész világot, hogy tárja szélesre a kapukat Krisztus előtt”.
(vl)


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése