2016. július 4., hétfő

Isten térítse meg a gyűlölettől elvakultak szívét: Ferenc pápa Úrangyala imádsága



Isten térítse meg a gyűlölettől elvakultak szívét: Ferenc pápa Úrangyala imádsága


Ferenc pápa üdvözli a híveket az Úrangyala elimádkozásakor 

Július 3-án, vasárnap délben Ferenc pápa az elmúlt napokban, Dakkában és Bagdadban elkövetett terrorista merényletre utalva Istenhez fohászkodott, hogy térítse meg az erőszakosak szívét.
Az Úrangyala elimádkozása előtt mondott beszédében a Szentatya a napi evangéliumi szakaszt elemezte. A Lukács 10. fejezetéből vett sorok (Lk 10,1-12.17-20) megértetik velünk annak szükségességét, hogy fohászkodjunk Istenhez, az aratás urához, küldjön munkásokat aratásába (2). A „munkások”, akikről Jézus szól, Isten országának misszionáriusai, akiket Ő maga hívott meg és „elküldte őket kettesével maga előtt minden városba és helységbe, ahová menni szándékozott” (1). Az volt a feladatuk, hogy hirdessék az üdvösség mindenkihez szóló üzenetét.
Jézus szeretete legyőzi a bűnt
A misszionáriusok mindig a mindenkinek szóló üdvösség üzenetét hirdetik, nem csak azok, akik távoli vidékeket keresnek fel. Ezt az ajándékot Jézus adja nekünk a Szentlélekkel. Az üzenet a következő: „Elérkezett hozzátok az Isten országa” (9), mert Jézus „közel hozta” hozzánk Istent; Isten egy lett közülünk; Jézusban Isten uralkodik közöttünk. Irgalmas szeretete legyőzi a bűnt és az emberi nyomorúságot.
Isten országa napról napra épül
Ez az a Jó Hír, amit a „munkásoknak” mindenkihez el kell vinniük: a remény, a vigasz, a béke és a szeretet üzenete. Jézus, amikor tanítványait elküldi maga előtt a falvakba, lelkükre köti: „Ha betértek egy házba, először is ezt mondjátok: Békesség e háznak!” „Gyógyítsátok meg ott a betegeket!” Mindez azt jelenti, hogy Isten országa napról napra épül, és már itt, a földön is felkínálja a megtérés, a megtisztulás, a szeretet és a vigasz gyümölcseit. Mindez olyan szép – tette hozzá a pápa. Nap, mint nap építsük Isten országát – ne pusztíts, építs!
Milyen lelkülettel hajtsa végre küldetését Jézus tanítványa?
Jézus tanítványának mindenekelőtt tudatában kell lennie a rá váró nehéz, olykor ellenséges valóságnak. Jézus nem fukarkodik a szavakkal erre vonatkozóan! Azt mondja: „Úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé” (3). Az ellenségeskedéssel kezdődik a keresztények üldözése. Jézus tudja, hogy küldetését a gonosz akadályozza. Ezért az evangéliumi munkás arra törekszik, hogy megszabaduljon minden emberi korlátozottságtól: Jézus tanítványai ne vigyenek magukkal se erszényt, se tarisznyát, se sarut (vö. 4), csak Krisztus Keresztjének erejében bízzanak. Hagyjanak fel minden személyes büszkeséggel, karrierizmussal, hatalmi vággyal. Legyenek a Jézus áldozata által megszerzett üdvösség alázatos eszközei.
A keresztények küldetése szolgálat, amely mindenkihez szól
A keresztények küldetése a világban egy csodálatos dolog: olyan küldetés, amely mindenkihez szól kivétel nélkül, a szolgálat missziója. Nagylelkűséget igényel és mindenekelőtt azt, hogy a magasba emeljük tekintetünket és szívünket, az Úr segítségéért fohászkodva. Nagy szükség van olyan keresztényekre, akik örömmel tesznek tanúságot az evangéliumról a mindennapi életben.
A Jézus által elküldött tanítványok „örömmel tértek vissza”
Az egyház mindig örvendezik, amikor gyermekei meghallják a Jó Hírt, annyi férfi és nő odaadó szolgálatának köszönhetően, akik minden nap hirdetik az evangéliumot: papok, szerzetesnők, Istennek szentelt személyek, misszionáriusok, misszionáriusnők – mondta a pápa, majd a Szent Péter téren lévő fiatalokhoz fordult a következő kérdéssel: „Közületek hányan kívánják követni az Úr hívását?” Ne féljetek. Legyetek bátrak és vigyétek el másoknak az apostoli buzgóság fáklyáját, amelyet a példamutató tanítványoktól kaptunk.
Imádkozzunk, hogy ne hiányozzanak a munkások az Úr aratásából
Imádkozzunk az Úrhoz, hogy Szűz Mária közbenjárására ne hiányozzanak az egyházból a nagylelkű szívek, akik azért dolgoznak, hogy mindenkinek elvigyék a mennyei Atya szeretetét és gyöngédségét –hangzott Ferenc pápa buzdítása.
A pápa és a hívek imája a terrorista merényletek áldozataiért
Az Úrangyala elimádkozása után Ferenc pápa megemlékezett a pénteken Dakkában, illetve vasárnap Bagdadban elkövetett terrorista merénylet ártatlan áldozatairól. A bangladesi túszdrámában 20-an, míg az iraki öngyilkos merényletben több mint 125-an haltak meg. A pápa lelki közelségéről biztosította a gyászolókat és a sebesülteket, majd a hívekkel együtt elimádkozott egy Üdvözlégy Máriát a halottakért. Azért fohászkodott az Úrhoz, hogy térítse meg a gyűlölet által elvakított, erőszakos emerek szívét.
Szent Goretti Mária halála előtt megbocsátott gyilkosának
Az itáliai és a világ különböző országaiból érkezett csoportok között köszöntötte honfitársait, koreai szerzetesnőket, gyalog, lóháton illetve kerékpáron és motorkerékpáron érkezett zarándokokat. A bergamói hívek püspökük vezetésével érkeztek Rómába és hatalmas felirattal köszöntötték a Szentatyát, aki tréfásan megjegyezte: jól látszik a felirat, a bergamóiak nem spóroltak vele.
A Szentatya végül emlékeztett rá, hogy szerdán ünnepeljük Szent Goretti Mária liturgikus napját. A vértanú lány halála előtt megbocsátott gyilkosának. Ez a bátor lány megérdemli az egész tér tapsát! – mondta a pápa, majd szép vasárnapot és jó ebédet kívánva búcsúzott a hívektől, szokása szerint imáikat kérve.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése