2015. november 26., csütörtök

A pápa homíliája a nairobi egyetemen: a család értékeivel építsetek országot



A pápa homíliája a nairobi egyetemen: a család értékeivel építsetek országot


Ferenc pápa Nairobiban a szentmise előtt a hívek körében - REUTERS

Ferenc pápa csütörtök délelőtt negyed tizenegykor szentmisét mutatott be a népek evangelizálásáért Nairobi egyetemi kampuszán több százezer hívő, jórészt fiatalok jelenlétében. Homíliájában az Istentől ránk bízott  küldetés betöltéséről és annak befogadásáról szólt.
Az evangélium hirdetése révén ti is Isten nagy családjának részesei lettetek
„Mindannyian Istenhez tartozunk, az ő családja vagyunk”  - kezdte beszédét a pápa. „Az Úr azt üzeni, hogy a pusztában, a szomjas földön vizet fakaszt és így népének fiai mint a fű és mint a fűzfa kisarjadnak. Tudjuk, mindez Pünkösdkor beteljesedett, de mindig újból megvalósul, amikor az evangélium hirdetése révén új népek válnak Isten népe, az egyház családjaivá. Ma azért örvendezünk, mert ez valósággá lett ezen a földön, az evangélium hirdetése révén ti is Isten nagy családjának részesei lettetek”.
Álljunk ellen a gyakorlatnak, mely elbizakodottságában megsebzi vagy megveti a nőket és ártatlanok életét fenyegeti
„Izajás próféta arra hív bennünket – folytatta a pápa – hogy családjainkat szemlélve vegyük számba, milyen fontosak is vagyunk az Isten számára. Kenya társadalmát régóta megáldotta szilárd családi élettel, az idősek bölcsessége iránti tisztelettel és a gyermekek felé irányuló szeretettel. Minden nép egészsége családjaik egészségétől függ. Az Isten Szavában való hitünk arra szólít, hogy támogassuk a családokat társadalmi küldetésükben, hogy a gyermekeket áldásként fogadják a világ javára, védelmezzék minden férfi és nő jogát, mert mindnyájan egyazon emberi család tagjai vagyunk. Másfelől Isten Szava iránti engedelmességben álljunk ellen minden olyan gyakorlatnak, mely az elbizakodottságot táplálja az emberekben, és melyek megsebzik vagy megvetik a nőket,nem gondozzák az időseket és fenyegetik a meg nem született ártatlanok életét. A keresztény családok feladata, hogy Isten szeretetét szétsugározzák és Lelkének éltető vizét hintsék a világra. Ez ma különösen is fontos – hangsúlyozta a pápa – amikor új pusztaságok terjednek az egoizmus kultúrája és az egymás iránti közömbösség jegyében”.
A pápa felhívása a nemzet fiataljaihoz
Ferenc pápa a nairobi egyetem kampuszán, „ahol fiatal nemzedékek szellemét és szívét formálják, felhívással fordult a fiatalokhoz. Utalt az afrikai hagyományok nagyszerűségére, Isten Szavának bölcsességére és igazságára, a fiatalok nagylelkű eszményeire, melyek arra indítják őket, hogy egy mind igazabb társadalmat teremtsenek, mely tiszteletben tartja az emberi méltóságot. A szegények szükségét azonban mindig hordjátok a szívetekben” – buzdította őket a pápa.
Legyetek missziós tanítványokká!
Beszéde végén a pápa arra emlékeztette a  híveket, hogy „Krisztus a szikla, ő kapott minden hatalmat a mennyben és a földön. Ennek a jegyében küldi a tanítványait szerte a világba. Menjetek…, tanítsatok és kereszteljetek! Ti is legyetek missziós tanítványokká, kérte a pápa, akik az evangélium igazságát, hatalmát és szépségét sugározzátok szét, mint Isten kegyelmének közvetítői. Így épül ki egy olyan tűzhely, családi fészek, ahol testvérek és nővérek együtt élhetnek békés harmóniában és kölcsönös tiszteletben!”  Végül szuahéli nyelven köszönt el tőlük: Ne féljetek, mert az Úrhoz tartoztok! Mungu awabariki! Az Úr áldjon meg benneteket! Mungu abariki Kenya! Az Úr áldja meg Kenyát!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése