2015. november 27., péntek

A pápa beszéde a nairobi ENSZ székházban: ne az önzés győzzön a közjó felett



A pápa beszéde a nairobi ENSZ székházban: ne az önzés győzzön a közjó felett


Ferenc pápa fát ültetett az ENSZ központ kertjében, Nairobi - AFP

A Szentatya kenyai látogatásának második napján utolsó hivatalos programjaként látogatást tett az ENSZ központban, amely a világszervezet környezetvédelmi tevékenységével foglalkozik. Ferenc pápa megérkezésekor elültetett egy fát az intézmény kertjében, majd beszédet intézett az ENSZ munkatársaihoz. Többször kifejezte reményét, hogy az államok félre tudják tenni az önző érdekeket a klímaváltozás kezelése és a jelenlegi fejlődési modell torzulásainak helyreigazítása érdekében.
Folytassuk a küzdelmet az erdőirtás és az elsivatagosodás ellen
A pápa a faültetés jelentőségteljes gesztusából indult ki beszédében. Ez arra hív minket, hogy folytassuk a küzdelmet az erdőirtás és az elsivatagosodás ellen. Továbbá arra ösztönöz, hogy bizakodjunk és konkrétan vállaljunk elkötelezettséget az igazságtalanság és a pusztulás átalakítása iránt.
Párizsi ENSZ klímacsúcs: katasztrofális lenne, ha a magánérdekek kerülnének előtérbe a közjóval szemben
A közelgő párizsi ENSZ klímacsúcs kapcsán a Szentatya hangsúlyozta: katasztrofális lenne, ha a magánérdekek kerülnének előtérbe a közjóval szemben és, ha a résztvevők manipulálnák az információkat, hogy saját terveiket védelmezzék. A tanácskozás fontos lépés egy új energetikai rendszer kifejlesztése folyamatában a széndioxidot kibocsátó gázok minimumra csökkentése, az energetikai hatékonyság célkitűzése terén. Nagy politikai és gazdasági feladat előtt állunk, hogy helyrehozzuk a jelenlegi fejlődési modell működési zavarait és torzulásait.
Az irányvonal megváltoztatásához alapvető elkötelezettségre van szükség a nevelés és a képzés terén
A pápa annak a reményének adott hangot, hogy a párizsi csúcson globális és átalakító jellegű egyezmény születik a szolidaritás, az igazságosság, az egyenlőség és a részvétel alapelveire épülve. Az egyezmény három célt tűzzön ki: a klímaváltozás hatásainak csökkenését, a szegénység elleni küzdelmet és az emberi méltóság tiszteletben tartását. Őszinte és nyitott párbeszédre van ehhez szükség minden felelős közreműködésével: a hatóságok, a tudományos közösség, a vállalatok és a civil társadalom bevonásával. A népek szolgálatába kell állítani a gazdaságot és a politikát. Az irányvonal megváltoztatásához alapvető elkötelezettségre van szükség a nevelés és a képzés terén. A magunkról, másokról, a környezetről való gondoskodás kultúráját kell felvállalni a pusztulás és a kiselejtezés kultúrája helyett. Nem nyugodhatunk bele a kiselejtezés és a társadalmi kirekesztés szélsőséges és botrányos formáiba, amelyek a rabszolgaság új formái.
Elő kell segíteni olyan kezdeményezéseket, amelyek a városrendezésre, a közterek gondozására és a helyi lakosság részvételére alapulnak. Ezek célja legyen a számos egyenlőtlenség és a városi szegénység felszámolása nemcsak gazdasági, hanem elsősorban társadalmi és környezeti téren.
Afrika és az emberiség természeti gazdagságát és szépségét a pusztulás állandó veszélye fenyegeti
Ferenc pápa utalt a Világkereskedelmi Szervezet közelgő miniszteri konferenciájára, amelynek Nairobi ad otthont. A Szentatya rámutatott, hogy nem sikerült elérni egyenlő nemzetközi kereskedelmi rendszert, amely a szegénység és a kirekesztés elleni küzdelem szolgálatában állna. A tanácskozás legyen igazi szolgálat a közös otthonunk gondozása és a személyek, elsősorban az elhagyatottak átfogó fejlődés érdekében. Afrika és az emberiség természeti gazdagságát és szépségét a pusztulás állandó veszélye fenyegeti az emberi önzés, a szegénység és a kirekesztés helyzeteivel való visszaélés miatt. Az illegális kereskedelmi tevékenység politikai instabilitást gerjeszt, elősegíti a szervezett bűnözést és a terrorizmust.
Beszéde végén Ferenc pápa biztosította az ENSZ munkatársait a katolikus egyház elkötelezettségéről és együttműködéséről annak érdekében, hogy a regionális együttműködés gyümölcsöket hozzon és, hogy az afrikai kereskedelmi egyezményeket szigorúan betartsák és mindig szem előtt tartsák a közjót.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése