2015. október 16., péntek

Ferenc pápa: Vigyázzatok, nehogy megfertőzzön titeket a farizeusok vírusa!



Ferenc pápa: Vigyázzatok, nehogy megfertőzzön titeket a farizeusok vírusa!


„Sokat kell imádkozni, hogy meg ne fertőzzön a képmutatás vírusa, vagyis az a farizeus magatartás, mely hazugsággal csábít el, miközben ő maga árnyékban marad” – Ferenc pápa október 16-án reggel a Szent Márta-ház kápolnájában tartott szentmiséje homíliájában így kommentálta a pénteki evangéliumot.


Jézus így inti a tanítványait: „Óvakodjatok a farizeusok kovászától, vagyis a képmutatástól! Nincs olyan rejtett dolog, amely napfényre ne kerülne; sem olyan titok, amely ki ne tudódnék. Amit szűk körben bizalmasan mondtatok, nyilvánosan elbeszélik, és amit zárt ajtók mögött fülbe súgtatok, szájról szájra adják (Lk 12,1–7).

„Nincs színe a képmutatónak, inkább színárnyalatokkal dolgozik – hangsúlyozta ennek kapcsán a pápa. – Konkolyt hint és a zavarosban halászik, csábító hazugságokkal.” Ferenc pápa felhívta a figyelmet arra, hogy miközben Jézust oly sűrű tömeg veszi körül, hogy majdnem agyontapossák egymást, ő egy nagyon kicsi, egyszerű dologra utal, a farizeusok kovászára, mintha azt akarná mondani mai nyelven, „óvakodjatok a farizeusok vírusától, amint egy orvos inti betegét, hogy vigyázzon a terjedő fertőzés veszélyeire”.

A képmutatás olyan élet, cselekvés és beszéd, mely nem tiszta. Talán mosolyog, talán komoly… Nem fény, de nem is sötétség. Úgy mozog, hogy látszólag senkit nem fenyeget, mint egy kígyó, és azzal bűvöl el, hogy nem beszél tisztán és világosan. Íme, a hazugság, a látszat bűvölete. Ezeknek a képmutató farizeusoknak mondta Jézus, hogy „el vannak telve önmagukkal, és így öntelten sétálgatva mutogatják magukat”.

„Jézus mindazonáltal megnyugtatja a tömeget: »Ne féljetek, mert nincs olyan rejtett dolog, amely napfényre ne kerülne, sem pedig olyan titok, amely ki ne tudódnék!« Tehát nem segít az elrejtőzés, még akkor sem, ha a farizeusok kovásza tömegeket vett rá arra, hogy jobban szeressék a sötétséget, mint a világosságot. Ez a kovász egyfajta vírus – folytatta a pápa –, mely beteggé tesz, és elpusztít. Őrizkedjetek tőle! Ez a kovász a sötétségbe taszít. De van valaki, aki nagyobb nála: a mennyei Atya. »Nemde öt veréb sem ér többet, mint két krajcár? Isten mégsem feledkezik meg egyetlenegyről sem. Sőt, számontartja fejetek minden hajszálát is.« És most jön a végső buzdítás: »Ne féljetek tehát! Sokkal többet értek ti, mint a verebek.« A képmutató farizeus kovászvírusa keltette mindenféle félelmekkel szemben, melyek ide-oda rángatnak bennünket, Jézus azt mondja: van Atyánk, egy Atya, aki szeret bennünket, aki törődik velünk.

Egyféleképpen tudjuk elkerülni a megfertőződést, ahogy Jézus mutatja nekünk: imádsággal! Ez az egyetlen módja annak, hogy ne essünk ebbe a farizeusi magatartásba, mely se nem fény, se nem sötétség, hanem csak félút, ami soha nem érkezik célba, nem jut el Isten világosságára”.

„Imádkozzunk, imádkozzunk nagyon! – kérte a pápa. – Uram, őrizd meg a te egyházadat, ami mi mindnyájan vagyunk. Őrizd a te népedet, mely összegyűlt, amely kölcsönösen megtaposta egymást. Őrizd a te népedet, hogy szeresse a fényt, ami az Atyádtól ered; ami megváltott minket. Őrizd a népedet, hogy ne legyen képmutató, hogy legyen öröme, és tudja azt, hogy van egy olyan Atyánk, aki nagyon szeret bennünket!” – zárta péntek reggeli homíliáját Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése