2015. október 12., hétfő

Ferenc pápa Úrangyala imádsága: Jézus tekintete szeret, figyelmeztet és bátorít



Ferenc pápa Úrangyala imádsága: Jézus tekintete szeret, figyelmeztet és bátorít


Ferenc pápa örömmel köszönti a híveket - ANSA

Jézus beható és szerető tekintete
Ferenc pápa vasárnap délben a szokásos Úrangyala imádság során a gazdag ifjú napi evangéliumi történetét magyarázta és Jézus három tekintetére hívta fel a figyelmet. Egy fiatalember fut Jézus felé, leborul előtte és az örök élet, vagyis a boldogság felől kérdezi őt. Hiába is tartja meg a parancsolatokat, ez nem elég neki. Jézus megérzi a fiatal szívének a vágyát és válasza a tekintetében ölt testet. Ez a tekintet mély, átható, tele van gyengédséggel. A evangélista így mondja: „Jézus rátekintett és megszerette őt” (Mk 10,21), mert észrevette, hogy ő egy derék fiatalember. Ám Jézus azt is megérezte, hogy mi a gyenge pontja neki és azt tanácsolja, hogy adja el mindenét és úgy kövesse. A fiatalnak a szíve azonban megosztott két úr között: Isten és a pénz között és szomorúan eltávozik”.
A hit és a gazdagsághoz ragaszkodás nem tud együtt létezni
„Ezt azt mutatja – magyarázta a pápa –, hogy a hit és a gazdagsághoz ragaszkodás nem tud együtt létezni. Így aztán a fiatalember kezdeti lendülete elhamvad a zátonyra futott követés boldogtalanságában”.
Jézus második tekintete immár gondterhelt, ahogy „körbenéz a tanítványain” és figyelmezetően szól: „Milyen nehezen jut be a gazdag az Isten országába!” (Mk 10,27).
Végül Jézus harmadik tekintete a bátorításé és azt üzeni: „Van üdvösség, és ha az embernek lehetetlen is, de az Istennek nem! Ha az Úrra bízzuk magunkat, legyőzhetjük a nehézségeket, melyek akadályoznak bennünket a hit útján. Az Úr erőt ad nekünk, megadja az üdvösséget és elkísér az utunkon” – bátorított a pápa.
Aki képes nélkülözni a földi javakat, az cserébe az igazi javak élvezetét kapja
Végül Jézus a jelenet harmadik részében ünnepélyesen kijelenti, hogy aki mindent elhagyva követi őt, annak örök életet ad a jövőben, de már most itt a jelenben százszoros jutalmat. Aki képes nélkülözni a földi javakat, az cserébe az igazi javak élvezetét kapja. Megszabadulva a dolgok rabszolgaságától, a szolgálat szabadságát nyeri el a szeretet révén. Boldogabb az ember, ha adhat, mintha kapna valamit. Az a fiatalember nem engedte, hogy Jézus szeretetteljes tekintete megragadja őt és nem tudott megváltozni. Ám ha alázatos hálával be tudjuk fogadni az Úr szeretetét – hangsúlyozta a pápa –, akkor megszabadulunk a bálványok csábításától”. Ferenc pápa végül a fiatalokhoz fordult és megkérdezte őket, hogy érezték-e már magukon Jézus tekintetét: „Mit akartok válaszolni neki? Örömmel akarjátok elhagyni ezt a teret, amit Jézus ad nektek, vagy pedig szomorúsággal a szívetekben a világ dolgaiért…?
Felhívás az ankarai terrortámadás kapcsán
Az Úrangyala imádság után Ferenc pápa felhívással fordult a világhoz a törökországi Ankarában történt terrormerénylet kapcsán. Mély fájdalmának adott hangot a békéért tüntető ártatlan személyeket ért támadás miatt. „Miközben imádkozom a szeretett országért, kérem az Urat, hogy fogadja be az elhunytak lelkét és erősítse meg a szenvedőket és a családtagokat”.
A Szentatya emlékeztetett még „a természeti katasztrófák csökkentésének most keddi világnapjáról”. Utalt arra, hogy „sokszor épp az emberi hiányosságok járulnak hozzá a környezeti károk súlyosbításához”.
A római Német-Magyar Kollégium felszentelt diákjaihoz: örömmel és bizalommal szolgáljatok
Ferenc pápa „külön köszöntötte a Collegium Germanicum et Hungaricum, vagyis a Római Német Magyar Kollégiumnak most hétvégén pappá és diakónussá szentelt növendékeit és arra kérte őket, hogy örömmel és bizalommal fogjanak hozzá szolgálatukhoz az egyházban”.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése