2015. szeptember 13., vasárnap

Ferenc pápa az új püspökökhöz: Gondozzátok a közelieket és a távoliakat



Ferenc pápa az új püspökökhöz: Gondozzátok a közelieket és a távoliakat


A pápa a 125 új püspökkel a Kelemen teremben - OSS_ROM

„Törődjetek a távollevő testvéreinkkel, akik nem ismerik Jézust vagy őt mindig elutasították” – ezekkel a szavakkal fordult a pápa a múlt évben kinevezett 108 latin rítusú és 17 keleti szertartású püspökhöz. A 125 új püspök az Apostoli Palota  Kelemen termében csütörtök délelőtt találkozott Ferenc pápával, akit elkísért a Püspöki és a Keleti Egyházak Kongregációinak két prefektusa, Marc Quellet és Leonardo Sandri bíboros.
Tanúságot tenni az evangélium öröméről
„Megérintve a föltámadt Krisztus jelenlététől egy olyan misszió számára, mely nem törheti meg őket, a püspökök tegyenek tanúságot az evangélium öröméről azok felé, akik nem látogatják a közösséget, aki eltávolodtak tőle és azon testvérek felé is, akik nem ismerik Krisztust”. Ferenc pápa az utóbbi egy évben kinevezett püspökökhöz szólva „túl akart lépni a „probléma-katalóguson”: „Nem szeretnék egy feladatokkal teli határidőnaplóra koncentrálni, nem is akarlak megijeszteni sem benneteket, sem magamat. Ti még a ’mézeshetekben’ vagytok”.
A világ elfojtja a végső dolgokra való kérdezést
Ferenc pápa „a püspökök elsődleges és helyettesíthetetlen feladatáról  szólva megemlítette, hogy először is legyenek a Föltámadott tanúi, akit az egyház, saját egyedüli gazdagságaként átad a világnak, még ha törékeny kezekkel is”. „A mai világ olyannyira elégedett a jelennel, legalábbis látszólag, továbbá mindazzal, ami biztosítja, ami hasznosnak tűnik a számára, hogy végül elfojtja a végső dolgokra irányuló kérdést”.
Az örökkévalóság távlata
„Az emberek ma megfeledkeznek az örökkévalóságról, miközben szétszórtak és magukba mélyedtek, csak a jelennel foglalkoznak. Látszatra tájékozódnak, miközben saját túlélésük cinikus számítgatása irányítja őket. Mindazonáltal megrohamoznak bennünket olyan kérdések, amelyekre adott választ csak a végső jövőtől várhatjuk. Ugyanis ezek a nagyon elkötelező kérdések nem válaszolhatók meg azon távlat nélkül, amit a szombat utáni nap, a feltámadás napja ad nekünk, amikor Krisztus feltámadt és azzal köszöntötte az övéit „Béke Veletek!”, amit éppen a püspök ismétel meg köszöntésképpen, a hívek felé fordulva.
A püspök a jelenkor kihívásaival szemben
A jelenkort drámai kihívások jellemzik, folytatta a pápa, mint a globalizáció, a korunkat megpecsételő migráció, a természeti környezet rövidlátó és kizsákmányoló kihasználása, az emberi munka méltósága és jövője, amitől egész nemzedékeket megfosztottak már, aztán az emberi kapcsolatok elsivatagosodása, a fiatalok eltévelyedései és az idősek magánya. A pápa örvendezésre szólította fel az új püspököket, hiszen öröm nélkül a kereszténység fáradtan elfonnyad, míg az öröm a saját részegyházuk iránti elemésztődésből ered, azzal a céllal, hogy a pásztor szívének az érdeklődéséből senki se legyen kizárva. Fogják kézen azokat, akik már látogatják a közösségeiket, miközben pedagógusként, lelkivezetőként és katekétaként segítik őket. Ne kíméljétek az erőtöket, hogy az emelkedőre kísérjétek őket és ne hagyjátok őket a síkságon. Gyengédséggel és törődéssel vigyétek a gyertyát, és mondjátok nekik, amit Isten maga tanúsít: Ez az én szeretett fiam, akit szerettem, belé helyeztem az örömömet”.
A püspök olyan pásztor, aki feltartóztatja az útján az eltávozót
A pápa arra bíztatta a püspököket, hogy „gondozzák a papjaikat, és törődjenek azokkal is, akik eltávolodtak, mert csalódtak az ígéretekben, vagy mert túl sokat követelt tőlük az út. Nem kevesen vannak azok, akik elmentek, ránk csapva az ajtót, szemünkbe vágva a gyengeségeinket, hibáinkat. A püspök legyen tehát olyan pásztor, aki feltartóztatja az útján az eltávozót”.
Mondjanak nemet a nagyobbik testvér gőgjére
„Ne botránkozzatok meg a fájdalmaikon és a csalódásaikon, segítsétek őket, hogy újból lássanak, hiszen egyszer már megismerték az Urat. A közösség számára nagy gazdagság és megerősítés lesz az ő visszatérésük. Őrizkedjetek attól, hogy beférkőzzön köreitekbe az idősebb testvér gőgje, mely képtelenné tesz az afölött való örömre, ami elveszett, de megtaláltatott”.
Nem szabad megfeledkezni a távoli testvérekről
Az új püspökök, a missziós pásztorok, ahogy a pápa nevezte őket, ne feledkezzenek meg a távoli testvéreikről, akik nem ismerik Jézust, vagy akik idáig elutasították őt. Menjenek utánuk, keressék őket, bátran és kisebbrendűség nélkül cselekedjenek. Nem igaz, hogy eltekinthetünk ezektől a testvéreinktől. Nem szabadulhatunk meg a sorsuk miatt érzett nyugtalanságtól. A közelgő rendkívüli szentévre való tekintettel nagy gazdagodást jelentenek ők közösségeink számára mindazzal, amit megosztanak velünk – zárta beszédét Ferenc pápa az elmúlt év során kinevezett új püspökökhöz.
Itt jegyezzük meg, hogy az utóbbi egy évben kinevezett püspökök között van Snell György atya, akit 2014. október 20-án szenteltek püspökké a budapesti Szent István bazilikában.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése