2015. augusztus 13., csütörtök

Ferenc pápa Isten gyengédségét hozza el a közösségi oldalakra



Ferenc pápa Isten gyengédségét hozza el a közösségi oldalakra

Mit kínál a pápa a közösségi oldalak felhasználóinak, és milyen kihívást állít az egyház elé a digitális kultúra? Lucio Adrian Ruiz prelátus, a Vatikáni Internetszolgálat irodavezetője, a pápa által június végén felállított Kommunikációs Titkárság vezetője válaszolt a Vatikáni Rádió kérdéseire.

Ferenc pápa mindig mondja, hogy nem tudja használni az új technológiát, és nem is használja. A fiatalok sem igazán a technológiát használják, hanem azért vannak hozzátapadva az elektronikai eszközökhöz, mert a kommunikációt keresik, hogy megosszanak egy fotót, egy pillanatot, elmeséljenek megélt élményeket. A pápa a mai emberhez szól, akit ismer. A technológiát talán nem, de az embert ismeri, és szeretettel szól hozzá, aki pedig befogadja üzenetét.

Ferenc pápa Twitter-oldalának több mint 22 millió követője van. XVI. Benedek pápa előrelátó kezdeményezésének köszönhetően indult el a pápai Twitter, amit nem mindenki értékelt pozitívan az egyházban. Ezekben az innovatív döntésekben a hívek felé is megfogalmazódik egy hívás, hogy ne féljenek az új technológiáktól, különösen is a kommunikációs technológiától. Ne meneküljünk el előle; éljük meg ezt a digitális kultúrát. A kihívás ennek elfogadása és megélése, hogy a digitális világ ne osszon meg bennünket. Vannak ugyanis, akik hallani sem akarnak róla, mások viszont használják ezt a technológiát.

Ferenc pápa gyengédségével, az irgalmasság, a szeretet szavaival, az irgalmas Jézussal való találkozás felmutatása által megtöltötte a közösségi oldalak világát. A digitális valóság azonnal közvetíti simogatását, ölelését, tekintetét például a fotókon keresztül. A digitális úton közvetített pillanatok, érzelmek eljuttatják e gyengédséget a világ perifériáira is. Ez a technológia személyes és nagyon mély találkozási lehetőséget biztosít a világ távoli részein élők számára is. E magányos és szenvedő világunkban a Szentatya Twitter- és videoüzenetei, fotói képesek közvetíteni Jézus szeretetének megnyilvánulásait a legegyszerűbb gesztusokban.

Húsz évvel ezelőtt, 1995-ben II. János Pál indította el a Vatikán weboldalát, ami úttörő kezdeményezés volt abban a korszakban. Az olasz képviselőház például csak a ’90-es évek végén hozott hasonló döntést. Az egyház mindig is követte a kultúrát, és felhasználta a jelentős kulturális vívmányokat az evangélium és Jézus személyének közvetítésére, hogy elősegítse az ember és az Isten találkozását. 1995-ben egy új és nagyon fontos kulturális jelenség volt születőben, az internet világa, amelyben jelen van az ember, tehát az egyház sem hiányozhatott onnan – fogalmazott Ruiz prelátus, a vatikáni Kommunikációs Titkárság titkára.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése