2015. augusztus 14., péntek

Bartolomeosz ökumenikus pátriárka kitüntetése: Változást csak a közös munka hoz!



Bartolomeosz ökumenikus pátriárka kitüntetése: Változást csak a közös munka hoz!


Együtt Jeruzsálemben a Szent Sír kápolnában, 2014. május 25. - ANSA

Díjátadás augusztus 6-án egy görög ortodox kolostorban
Augusztus 6-án, Urunk színeváltozása ünnepén kapta meg Bartolomeosz ökumenikus pátriárka a „Steward of Creation”, a „Teremtés gondnoka” díjat, melyet az Egyesült Államokban működő, a „Teremtésvédelem  Nemzeti Vallási Szövetsége” tagjai ítéltek neki. A török Prinkiposz szigetének Színeváltozás monostorában tartott ünnepség keretében nyújtották át a pátriárkának a teremtésvédelmi díjat.
A teremtés színeváltozása
Bartolomeosz ökumenikus pátriárka a Színeváltozás isteni liturgiája során mondott homíliájában érintette a teremtett világot sújtó klímaváltozás problémáját.
„A Máté evangélium úgy írja le Jézus színeváltozását, hogy nemcsak az „arca ragyogott úgy, mint a nap”, hanem „a ruhája is tündökölt, mint a fény” (Mt 17,2). Ma Isten e csodálatos erőinek az ünnepét üljük, melyek felfénylenek az egész teremtésen is” – kezdte beszédét a pátriárka. „Ezért is lehettek tanúi ma hajnalban Egyházunk azon szép hagyományának, melynek jegyében augusztus 6-án a szőlőskertek első gyümölcseit megáldjuk, mint hálaadás az Istentől kapott szőlőért és borért, ételért és italért. A keresztény evangélium ugyanazt az örömet és fényességet hangsúlyozza, ami áthatja az egész teremtett világot. A nap himnuszai és az ikonok mind Isten színeváltozásának hatására utalnak, mely az egész teremtést megvilágítja. A teremtés és a megváltó gyógyítás ugyanis nemcsak spirituális vonatkozások, hanem anyagi események is. A világ minden részét, még a legkisebb elemét is át- és átjárja, felmagasztosítja Isten hatalma és jelenléte. Ezért írja Szír Szent Efrém: „Bárhová fordulsz is tekinteteddel, mindenütt ott van Isten szimbóluma, jelképe; bárhová is nézel, Isten írásait látod” – mondta a pátriárka homíliájában.
A pátriárka vallomása a teremtést védő elkötelezettségéről
„Ti, a Teremtésvédelem  Amerikai Nemzeti Vallási Szövetségének tagjai hosszú utat tettetek meg, hogy velünk együtt imádkozzatok e különleges alkalommal, amikor az ünnepünk mélységesen visszatükrözi az ortodox spirituális tanítást a teremtés szépségéről és szakralitásáról. Ti, akik a hívő embereknek és különféle felekezeteknek széles skáláját képviselitek, átölelitek a vallások és a tudomány világát, tiszteletben tartjátok mindazt, amit a Biblia ránk hagyományozott, és azokat az etikai elveket is, melyek az isteni teremtést óvják és megőrzik. Mélységes hála tölt el bennünket jelenlétetekért. Amint tudjátok, a mi személyes pátriárkai érdeklődésünk a teremtett világ tudatos megóvása előmozdításáért, immár sok évvel ezelőtt kezdődött és tart a mai napig is, a nemzetközi szinten rendezett rendszeres ökológia csúcstalálkozókon való részvételünkön keresztül, intézményes kapcsolatok formájában, mint az Egyesült Állomok, és jelentős személyiségekkel fenntartott kapcsolatokkal, mint Ferenc pápa. Mindabban, amit teszünk és amit mondunk, vallásközi és tudományközi megközelítést keresünk, mert meggyőződésünk, hogy változást csak akkor tudunk elérni, ha együtt dolgozunk, Isten indíttatásaira, aki szeretettel teremtette ezt a földet, és amit csak akkor tudunk átadni az elkövetkező nemzedékeknek, ha megőrizzük és védelmezzük.
A klímaváltozás következménye benne van a levegőben, a vízben, az ételben és az emberi kapcsolatokban is
Természetesen ez a világ, mely Isten adománya, egy kihívás is az emberiség számára. Végre megértettük az igazságot: rosszul bántunk a környezetünkkel és az erőforrásaival. A következmények világosak és fájdalmasak. Nyilvánvalóan azok, hiszen benne vannak a levegőben, amit belélegzünk, az ételben, amit fogyasztunk, a vízben, amit iszunk, jelen vannak az érzelmi és fizikai problémáinkban, amelyekkel szembesülünk, de éppúgy az emberi kapcsolatainkban is, helyi, nemzeti, földrésznyi és globális szinten is. Ezért is fogadtam el a meghívást, hogy a párizsi klíma-csúcstalálkozón részt vegyek. Örömmel vettük a hírt ebben a tekintetben Obama elnök legújabb, „tiszta energia” akciótervéről a környezetvédelem terén”.
Végül így zárta a beszédét a pátriárka: „Ez egy ünnepnap volt számunkra. Őszinte alázattal hallgattunk meg észrevételeiket és megtiszteltetés számunkra az önök kitüntetése. A Jóisten továbbra is erősítse meg a „Teremtésvédelem  Nemzeti Vallási Szövetsége” működését és erőfeszítéseit, tegye erőssé önöket szolgálatukban a vallás és a világ dolgaiban egyaránt és leljék örömüket Isten adományaiban, melyet a teremtéssel ránk bízott”.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése