2014. március 24., hétfő

Jézus csodái 65. - Legyen hited szerint!



Legyen hited szerint!

 

Jézus Szamariában tartózkodik, Efraimban. Egyedül sétál a mezők között vezető úton, üdvözölve az asszonyokat, gyermekeket, pásztorokat, akikkel találkozik. Utána rátér egy hegyi útra, amely északra vezet. Egy útkereszteződésnél jelzőkő van, a római katonák számára, a rómaiak által elkeresztelt városok felé mutatva az irányt: Nápoly – Szichem, Szilo – Jeruzsálem, Jerikó. A jelzőkő és az út melletti árok között egy rongyokba burkolt ember fekszik, talán halott.
Jézus lehajol hozzája, megérinti, és megkérdezi:
– Ember, ki vagy?
Egy nyögés a válasz. De az ember megmozdul, megfordul, csontvázszerű, halottsápadt arcával, két fáradt szemével, amely elárulja szenvedését és gyengeségét, csodálkozva néz arra, aki könyörületesen feléje hajol. Igyekszik felülni, csontvázszerű kezeivel a földre támaszkodva, de olyan gyenge, hogy ha Jézus nem segítené, nem volna képes erre.
Jézus segíti őt, és háttal az útjelzőkőnek támasztja. És megkérdezi:
– Ki vagy? Beteg vagy?
– Igen – mondja az ember, nagyon gyenge hangon.
– De hogyan indultál útnak egyedül, ebben az állapotban? Nincs senkid?
Az ember bólint, de túl gyenge ahhoz, hogy válaszolni tudjon.
Jézus körülnéz. Nincs senki a földeken. Ez igazán elhagyatott hely. Északra, szinte egy domb tetején, egy kis házcsoport. Nyugatra, távolabb, egy kecskenyáj ugrándozik. Jézus ismét az emberre néz. Megkérdezi:
– Ha támogatnálak, úgy érzed, el tudnál jönni addig a faluig?
A férfi tagadólag rázza fejét, két könnycsepp hullik arcára, összeszedi erejét, és azt mondja:
– Kidobtak engem... Leprától féltek... Nem vagyok... És haldoklom... az éhségtől. – Liheg a gyengeségtől. Belenyúl a szájába, és ujjával kihúz valami zöld pépet:
– Nézd!... A vetést rágtam... de még csak fű.
– Odamegyek ahhoz a pásztorhoz. Hozok neked langyos tejet. Azonnal megteszem. – És szinte futva megy a körülbelül kétszáz méterre, de magasabban legelésző nyájhoz.
Eléri a pásztort. Beszél vele. Int a felé, ahol az ember van. A pásztor megfordul, hogy lássa, és bizonytalankodik, hogy teljesítse-e Jézus kérését. Utána dönt. Leveszi övéről a mély fatálat, amit minden pásztor magán hord, megfej egy kecskét, odaadja a színig tele tálat Jézusnak, aki óvatosan leszáll a hegyoldalról, követve egy gyermektől, aki a pásztorral volt.
Megérkezik az éhezőhöz. Letérdel mellette, fél karjával hátát tartja, és ajkához emeli a még gőzölgő tálat. Kis kortyokban itatja vele a tejet. Utána leteszi a tálat a földre, s azt mondja:
– Egyelőre elég. Bajod lenne belőle, ha egyszerre innád meg mindet. Engedd, hogy gyomrod feléledjen, felszíva a tejet, amit adtam.
A férfi nem tiltakozik. Behunyja szemét, és hallgat. A gyermek nagyon csodálkozva figyeli.
Kis idő múlva Jézus újból odanyújtja neki a tálat, hogy hosszasabban igyék belőle. Kis szünetet tart ismét, majd kiitatja vele a maradék tejet, és visszaadja a tálat a fiúnak, és elbocsátja őt.
A férfi lassan magához tér. Bizonytalan mozdulatokkal megint igyekszik felülni. Hálásan rámosolyog Jézusra, aki mellette ül a füvön. Bocsánatot kér:
– Én vesztegetem az idődet.
– Ne búsulj azért! Sose számít elveszett időnek, amit a testvér megsegítésére fordítanak. Amikor jobban érzed majd magadat, beszélni fogunk.
– Jobban vagyok. Visszatér a szín tagjaimba és javul a látásom... Azt hittem, itt fogok meghalni... Szegény gyermekeim: Lemondtam minden reményről. És egészen eddig, nem is nagyon reméltem... Ha te nem jöttél volna, meghaltam volna... így... az út mentén...
– Nagyon szomorú dolog lett volna. Ez igaz. De a Magasságbeli letekintett fiára, és megsegítette. Pihenj egy kissé!
Az ember engedelmeskedik egy ideig. Utána ismét kinyit a szemét, és azt mondja:
– Érzem, hogy újjáéledek. Ó, ha el tudnék menni Efraimba!
– Miért? Van ott valaki, aki rád vár? Ott laksz?
– Nem. Jabnia vidékéről való vagyok, közel a Nagy-tengerhez. De Galileába mentem, a folyó mentén, egészen Cezáreáig. Utána elmentem Názáretbe. Mert beteg vagyok itt (gyomrára üt). Egy olyan betegség, amit senki sem tud meggyógyítani, és ami miatt nem tudok dolgozni a földön. És özvegy vagyok. Öt gyermekem van... Egy valaki a mi vidékünkről, mert Gázában születtem, filiszteus atyától és szír-föníciai anyától... egyvalaki közülünk, aki a galileai Rabbi követője volt, eljött egy másikkal együtt hozzánk, hogy beszéljen erről a rabbiról. Én is hallottam. És amikor így megbetegedtem, azt mondtam: „Én szír és filiszteus vagyok: szenny Izrael előtt. De Hermaszteusz azt mondta, hogy a galileai Rabbi épp oly jó, mint amilyen hatalmas. És én elhiszem ezt. És elmegyek hozzá.” És amint beköszöntött a jobb időjárás, otthagytam gyermekeimet feleségem anyjánál, összeszedtem kis vagyonomat, mert a betegség már sokat felemésztett, és eljöttem, keresni a Rabbit. De pénzem elfogyott az úton. Főleg azért, mert nem tudok bármit megenni... szállókban kell megszállnom, amikor fájdalmaim meggátolnak a menésben. Szeforiszban eladtam szamaramat, mert többé nem volt pénzem a magam számára, és arra, hogy a Rabbinak adjak. Azt gondoltam, hogy ha meggyógyulok, bármit meg tudok enni útközben, és hamarosan hazatérhetek. És a földemen és mások földjén végzett munkámmal, anyagilag is rendbe jöhetek... De a Rabbi nem volt sem Názáretben, sem Kafarnaumban. Anyja mondta nekem. Azt mondta: „Júdeában van. Keresd a szeforiszi Józsefnél Bezetában, vagy a Getszemániban. Meg tudják mondani neked, hol van.” Visszafordultam, gyalog. És betegségem növekedett... pénzem pedig csökkent. Jeruzsálemben, ahová küldtek, megtaláltam az embereket, de nem a Rabbit. Azt mondták nekem: „Ó, sokan elűzték Őt. És a nagytanács elátkozta. Elmenekült, és nem tudjuk hová.” Én... éreztem, hogy haldoklom... mint ma. Sőt még inkább. Elmentem, s megkérdeztem százakat és százakat a városban és a környékén. Senki sem tudta. Egyesek velem együtt sírtak. Sokan rám ütöttek. Végül, egy napon, amikor a Templom falain kívül koldultam, hallottam két farizeus beszélgetését: „Most tudjuk, hogy a názáreti Jézus Efraimban van...” Nem vesztegettem az időt, és noha gyenge voltam, eljöttem egészen eddig, kenyeret koldulva, mindinkább lerongyolódva, és egyre betegebb külsővel. És, mivel nem vagyok itt ismerős, eltévesztettem az utat... Ma elértem oda. Ahhoz a faluhoz. Már két napja csak vad ánizsgyökereket szívtam, gyökereket rágtam, és a növekvő gabonát ettem. Leprásnak gondoltak, sápadtságom miatt, és kövekkel elzavartak. Nem kértem mást tőlük, csak kenyeret, és hogy mutassák meg az Efraimba vezető utat... Itt összeestem... De szeretnék Efraimba menni. Oly közel vagyok már célomhoz! Lehetséges, hogy ne érjem el? Én hiszek a Rabbiban. Nem vagyok izraelita. De Hermaszteusz sem volt az, és Ő egyformán szerette őt. Lehetséges-e, hogy Izrael Istenének keze rám nehezedjék, és bosszút álljon rajtam szüleim bűnéért?
– Az igaz Isten az emberek Atyja. Igazságos, de jó. Megjutalmazza azt, aki hisz, és nem fizettet az ártatlanokkal olyan bűnökért, amiket nem ők követtek el. De miért mondtad, hogy amikor meghallottad, hogy nem ismerik a Rabbi tartózkodási helyét, úgy érezted, hogy közelebb álltál a halálhoz, mint most?
– Eh! Azért, mert azt mondtam: „Elveszítettem Őt, mielőtt még megtaláltam volna!”
– Ah! Egészséged miatt!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése