2010. december 6., hétfő

Advent második hetének hétfője



Advent második hetének hétfője



Myrai Szent Miklós püspök ünnepe



Halljátok az Úr szavát, ti nemzetek,
és hirdessétek azt az egész földkerekségen:
íme, jön már a mi Üdvözítőnk,
többé ne féljetek!



Könyörögjünk!

Istenünk, jusson el hozzád könyörgő imádságunk, hogy egyszülött Fiad megtestesülésének ünnepén feddhetetlen lelki tisztasággal ajánljuk fel magunkat szolgálatodra. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké.
Ámen!


Krisztusban szeretet Testvéreim!

Már az egész hétvégén ajándékozási lázban égett a világ. Myrai Szent Miklós püspök ünnepén, amikor a "Télapó" megérkezik kicsit már a karácsony előszele járja át otthonainkat és a gyermekek, mint valami főpróbán most mérik le igazán, hogy milyen is volt ez az év, mennyi ajándékra számíthatnak majd karácsonykor. Ilyenkor ugyanis, ha Télapó szűkös, akkor bizony a karácsony sem lesz bőséges. A gyerekek mindig őszinték és mindig számítóak is egy kicsit. Tudják ők, hogy mennyire voltak jók, vagy rosszak, de azét ilyenkor megér egy próbát és a kis csizmájukat fényesre tisztítva várják az ajándékokat. Ők igazán ilyenkor kezdik már el érezni, hogy a kis Jézuska közeledik. Ügyesen beosztva az ilyenkor kapott csokoládé és cukorka elegendő édesség a karácsonyi újabb szállítmány megérkezéséig. A modern kor a püspök alakját sikeresen elrejtette hatalmas ősz szakálla mögé, azonban nem feledkezhetünk meg arról, hogy legendák ide, legendák oda ő élt és minden valószínűség szerint sok jót tehetett, ha ennyi legenda született róla. Nagyon fontos a csokoládén és az ajándékokon túl nekünk felnőtteknek az a tény, hogy a püspök önzetlen segítség nyújtás szentje. Nekünk is hozzá hasonlóan és nem csak ilyenkor az ünnepén, vagy nagyobb ünnepekkor, de az egymásra való odafigyelést erősítenünk kell. Nem kell mindig pénz, vagy ajándék, sokszor elegendő egy jó szó, vagy egy biztatóan kedves mosoly, egy kézfogás és Szent Miklós egyénisége ragyogja be a két embert. Másokra gondolni akkor is fontos, ha ezek a mások nemcsak kisgyermekek a rokonságból, vagy a családból, névnapon, születésnapon, vagy akár Szent Miklós ünnepén. Lehet ez akár olyan személy is, akivel nehezen jövünk ki, máskor kerüljük a találkozást, de most jól esne csak úgy véletlenül összefutni vele. Legyenek a környezetünkben olyanok, Testvéreim, akik készek nekünk segíteni, és fontos, hogy legyenek olyanok is, akiknek mi segíthetünk valamiben. Mind a két dolog tőlünk is függ. Szent Pál apostol Szeretethimnuszából megtanultunk egynémely jelzőt, hogy milyen is a szeretet: türelmes, jóságos, nem kérkedik... A mai adventi köznap evangéliumában elhangzik egy nem kevésbé fontos szempont a szeretetről - a szeretet: leleményes. Ilyen leleményes szentünk Myrai Szent Miklós püspök is, aki mindig kitudta ötölni, hogy hogyan is segíthet a rászorulón úgy, hogy az ne tudja meg, hogy ő volt. A tetőt megnyitó lelemény végül is Jézus Krisztust is csodára indítja. A lelemény talán az embert életben tartó legősibb tulajdonság és ebben mi Magyarok leginkább élen járunk. De ne csak abban járjunk élen, hogyan lehet az adóhivatalt megkerülni, hanem leginkább abban járjunk élen, hogy adakozó, jószívű életünkkel példát mutassunk minden ember számára a környezetünkben, ahogy ezt sok évszázaddal ezelőtt megtette Myrai Szent Miklós püspök is, hogy mára a jóságos Télapó alakját vehesse magára.

Imádkozzunk:

A szent áldozatban megújulva, alázatos szívvel kérünk, hogy Szent Miklós példájára valljuk, amit ő hitt, és váltsuk tettekre, amit tanított. Krisztus, a mi Urunk által.
Ámen!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése