2019. május 16., csütörtök

Ferenc pápa a latin-amerikai püspököknek: Válaszoljatok a kontinens előtt álló kihívásokra!



Ferenc pápa a latin-amerikai püspököknek: Válaszoljatok a kontinens előtt álló kihívásokra!


Május 13-án Honduras fővárosában, Tegucigalpában megkezdődött a Latin-amerikai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CELAM) közgyűlése, amelyre Ferenc pápa üzenetet küldött.


A Szentatya üzenetében köszönti a Hondurasban összegyűlt főpásztorokat, és arra hívja őket, vessék tekintetüket Istenre és Latin-Amerika népeire. A CELAM-ot az egyházi szeretetközösség szervezetének nevezi, amely arra kapott meghívást, hogy együttműködjön a pásztorokkal. Megújult lelkületben segítsék küldetésüket, és adjanak választ a kontinens előtt álló kihívásokra. A pápa imáiról biztosítja a plenáris ülés tagjait, és Szűz Mária anyai oltalmába ajánlja őket.
A közgyűlést a kolumbiai Rubén Salazar Gómez bíboros, a CELAM elnöke vezeti. Novatus Rugambwa érsek, Honduras apostoli nunciusa köszöntőbeszédében arra emlékeztetett, hogy a kihívások közepette az Egyház tevékenysége legyen látható, megfogható és hatékony a közéletben. Arra hívta a közgyűlés résztvevőit, hogy adjanak értelmezési kulcsot a latin-amerikai valósághoz.
A tanácskozás első napján a hondurasi egyház nevében a püspöki konferencia elnöke, Ángel Garachana Pérez, a San Pedro Sula-i Egyházmegye főpásztora és Oscar Maradiaga bíboros, Tegucigalpa érseke is köszöntötte a résztvevőket. Maradiaga bíboros hangsúlyozta, hogy a pápát érő konkrét támadásokra a CELAM szeretettel válaszoljon, és forduljon azok felé, akikben nincs szeretet, mert nincs bennük hit és remény.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése