2019. május 23., csütörtök

A pápa az új nagykövetekhez: A párbeszéd nélkülözhetetlen



A pápa az új nagykövetekhez: A párbeszéd nélkülözhetetlen

A pápa csütörtökön fogadta Thaiföld, Norvégia, Új Zéland, Sierra Leone, Guinea, Guinea-Bissau, Luxemburg, Mozambik és Etiópia nem rezidens új szentszéki nagyköveteit.

Beszédében a pápa először azokról a pozitívumokról szólt, amelyekkel ezek az országok hozzájárulnak a közjóhoz világszinten. Emlékezette a nagyköveteket arra a felelősségre, amellyel a Szentszékkel közösen hozzájárulnak a legvédtelenebbek támogatásához. Sürgető szükség van arra, hogy figyelmet fordítsunk a legszegényebb állampolgárokra. Ez legjobban úgy jut kifejeződésre, hogy a sokszínűség tiszteletben tartása által összefogunk az átfogó emberi fejlődés előmozdításáért. Ezt az egységet pedig úgy hívják, hogy testvériség – nyomatékosította Ferenc pápa.

Együtt kell működnünk egy igazságosabb és békésebb együttélés érdekében

Az egyre összetettebb globális kihívásokkal szemben együtt kell működnünk egy igazságosabb és békésebb együttélés érdekében. Ez ne legyen pusztán társadalmi, politikai stratégia, hanem egy olyan szolidaritás példája, amely mélyebbre nyúlik, minthogy csak közösen meg akarjuk valósítani az együtt kitűzött célokat. A testvériséget felismerhetjük abban az egyetemes vágyban, hogy barátságot teremtsünk személyek, közösségek és nemzetek között, mégha ezt nem is lehet egyszerre örökre elérni. Ferenc pápa a harmonikus együttélést fenyegető nagy veszélyek között említette az erőszakot és a fegyveres konfliktusokat. A megosztottság és a gyűlölet fájdalmas leckéje megtanítja nekünk azt is, hogy a béke mindig lehetséges. A konfliktusok megoldása és a kiengesztelődés az egység pozitív jelei. Az egység erősebb a megosztottságnál és a testvériségnél, amely erősebb a gyűlöletnél.

A testvéri párbeszéd nélkülözhetetlen

A pápa arra buzdította a nagyköveteket, hogy járuljanak hozzá a nemzetközi közösség erőfeszítéseihez a fegyveres konfliktusok legyőzésében és a béke útjainak megteremtésében. A testvéri párbeszédet tekintsék nélkülözhetetlennek ennek az értékes célkitűzésnek a megvalósításához. A párbeszéd, az együttérzés, a tolerancia kultúrájának elterjedése, a másik elfogadása, az együttélés jelentősen hozzájárulhat számos gazdasági, társadalmi, politikai és környezeti probléma leküzdéséhez (vö. Az emberi testvériségről szóló dokumentum, Abu Dhabi, 2019. február 4.).
Ferenc pápa végül biztosította az új nagyköveteket, hogy a szentszéki hivatalok együttműködnek velük és segítik munkájukat. Imádkozik fontos küldetésükért és Isten bőséges áldását küldte országaik állampolgáraira.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése