2019. március 29., péntek

Harminc éve működik az Apostoli Penitenciária belső fórum tanfolyama: A gyónási titkot tiszteletben kell tartani



Harminc éve működik az Apostoli Penitenciária belső fórum tanfolyama: A gyónási titkot tiszteletben kell tartani

Ferenc pápa március 29-én, pénteken délelőtt a VI. Pál-teremben fogadta a fennállása harmincadik évfordulóját ünnepli Apostoli Penitenciária belső fórum továbbképzés 750 résztvevőjét. Arra buzdította a papokat, gyóntatókat, hogy legyenek az irgalmasság eszközei, és segítsék a híveket a megszentelődés útján. A belső fórumon elhangzottaknak nem szabad kikerülniük – figyelmeztetett.

A gyónási titkot tiszteletben kell tartani

Beszéde elején a pápa megosztotta egy aggodalmát a hallgatósággal. Szabadon fogalmazva arról beszélt, hogy egyes egyházi körökben a belső fórumon elhangzó dolgokat nem tartják tiszteletben és külső döntéseket hoznak ezek alapján. Ez bűn, amivel megsértik a gyónó ember méltóságát, aki szeretne bocsánatot nyerni, aztán pedig az általa mondottakat a pap fölhasználja arra, hogy helyrehozza egy csoportban fölmerülő problémákat. A belső fórum azonban szent dolog, tiszteletben kell tartani – figyelmeztetett a pápa, majd elmondta hivatalos beszédét.

Jézus megmutatta nekünk Isten irgalmas arcát

Az Apostoli Penitenciária ősi intézmény, mely az irgalmasság bíróságaként áll a mindenkori pápa szolgálatában. A belső fórum, a gyóntatás fontossága nem csökkent az utóbbi évtizedekben, jóllehet a mai ember nehezebben ismeri be bűnös mivoltát. A tanfolyamon résztevők nagy száma – idén több, mint hétszázan vannak – azonban azt mutatja, mekkora szükség van a képzésre és a biztonságra az egyház küldetésének e fontos kérdéseiben. Jézus eljött, hogy üdvözítsen minket, megmutatva Isten irgalmas arcát és magához vonzva minket szeretetáldozatával. Nekünk pedig mindig emlékeznünk kell rá, hogy a kiengesztelődés szentsége a megszentelődés útja, és ez igaz a gyónóra és a gyóntatóra egyaránt.

A megszentelődés útján járjunk

A hívő a gyónás által megszentelődik, mert a feloldozás által visszanyeri keresztségi ártatlanságát, helyreáll szeretetközössége Istennel. A papok számára pedig azért a megszentelődés útja, mert mint minden bűnös ember, ők is alázatosan letérdelnek a gyóntatószékben és önmaguk számára kérik az isteni irgalmasságot. Ne feledjük: először bűnösök vagyunk, akik bocsánatot nyernek, aztán lehetünk a bocsánat eszközei – figyelmeztetett a pápa. A Penitenciária hivatala a belső fórum kurzussal fontos egyházi szolgálatot végez, mert segíti a megfelelő felkészülésben a gyóntatókat. Ezáltal minden gyónás egy újabb lépés lehet az egyre tökéletesebb megszentelődés útján, egy gyengéd, irgalmas ölelés, ami segít kitárni Isten Országát, mely a szeretet, az igazság és a béke országa.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése