2019. február 28., csütörtök

Ferenc pápa: A napi lelkiismeret-vizsgálat segít, hogy ne halogassuk a megtérést



Ferenc pápa: A napi lelkiismeret-vizsgálat segít, hogy ne halogassuk a megtérést

Ferenc pápa napi lelkiismeret-vizsgálatra buzdított február 28-án a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén: készítsünk mérleget cselekedeteinkről, mert egyikünk sem tudja, hogyan és mikor végződik az élete.

Ferenc pápa a Sirák fia könyvében (Sir 5,1–10) olvasható tanácsokról elmélkedett szentbeszédében. A bölcsesség olyan dolog, ami az életről való elmélkedésből születik, abból, hogy megállunk, és visszagondolunk arra, ahogy éltünk – mutatott rá a pápa. – A bölcsesség abból is ered, hogy meghallgatjuk a javaslatokat, például Sirák fia tanácsait, melyek egy nagyapa tanácsai.
Ne az ösztöneidet kövesd, és ne engedj szíved szenvedélyeinek. Mindenkinek vannak szenvedélyei. De uralkodj rajtuk! Irányítsd őket, mert a szenvedély nem rossz dolog, úgy is mondhatjuk, ez a „vér”, ami élteti a jó dolgokat. Azonban ha nem vagy képes uralni a szenvedélyeidet, akkor azok átveszik feletted az uralmat. Állj meg, állj meg! – ismételte a pápa.
Ezután a mulandóságról elmélkedett. Utalt a 37. zsoltárra: „Láttam a bűnöst: büszkén fennhéjázott, mint a Libanon cédrusa, fenn hordta a fejét. Ám amikor újra arra jártam, nem volt többé, kerestem, de sehol sem találtam.” Nem élünk örökké. Ne gondold, hogy mindent megtehetsz, amit csak akarsz, bízva Isten végtelen irgalmasságában. Ne légy vakmerő, azt gondolva, mindent megúszol. „Eddig is megúsztam, ezután is meg fogom…” Nem! Eddig megúsztad, igen, de többé nem tudod… – figyelmeztetett a pápa.
És az utolsó tanács, amit ez a nagyapa ad: Ne késlekedj megtérni! Ne halogasd, hogy változtass az életeden, tökéletesítsd az életed, hogy kigyomláld a gazt, ami mindannyiunkban megvan. „Ne késlekedj megtérni az Úrhoz, és ne halaszd azt napról napra, mert hirtelen eljön haragja, s a bosszú idején elragad téged.” (Sir 5,8–9)
Ferenc pápa arra buzdított, nézzünk szembe bukásainkkal és sikertelenségeinkkel, hiszen mindegyikünknek van benne részünk. Ne ijedjünk meg, hanem legyünk képesek uralni vágyainkat. Mindennap végezzünk el egy kis lelkiismeret-vizsgálatot, hogy megtérjünk az Úrhoz, ígéretet téve: „Holnap igyekezni fogok, hogy ez még egyszer ne forduljon elő.” Talán mégis előfordul, de kevésbé, és legalább te irányítod a szenvedélyeidet, nem azok uralnak téged, hiszen egyikünk sem tudhatja, hogyan és mikor ér véget az élete. Ez az öt perc a nap végén segít, hogy ne halogassuk szívünk átformálását és az Úrhoz való megtérést. Az Úr a maga bölcsességével tanítson meg minket ezen az úton járni! – imádkozott a szentbeszéd végén Ferenc pápa.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése