2019. február 26., kedd

Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról beszélt a Pápai Életvédő Akadémia tagjainak



Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról beszélt a Pápai Életvédő Akadémia tagjainak

Február 25–27. között a vatikáni új szinódusi aulában tartják a 25 éves Pápai Életvédő Akadémia plenáris ülését a „Robotetika. Emberek, gépek és az egészség” témáról. Ferenc pápa hétfőn, a közgyűlés nyitó napján fogadta a tanácskozás résztvevőit.

Ferenc pápa február 25-én, hétfőn, a közgyűlés nyitónapján fogadta a tanácskozás résztvevőit. Beszédében kérte, hogy az emberi jogok jelentsék az egyetemes etika kutatásának alapját. A technológia álljon az ember és a közjó szolgálatában, valamint mozdítsa elő és védelmezze az életet. A pápa rámutatott a mai világot jellemző drámai ellentmondásra: egyrészt az emberiség rendelkezik azzal a tudományos és technikai képességgel, hogy egységes jólétet teremtsen, másrészt viszont a konfliktusok elmérgesedését és az egyenlőtlenség mértéktelen növekedését éli meg, amelyek veszélyeztetik az emberi család egységét és jövőjét.
Ferenc pápa utalt rá, a gépek egyrészt korábban elképzelhetetlennek tűnő problémák megoldására képesek, ugyanakkor a korábbiaknál alattomosabb veszélyek kerültek felszínre velük kapcsolatban. A pápa e nehézségek láttán  hangsúlyozta, hogy el kell távolodni a hatékonyság egyedüli kritériumától. Fontos, hogy a tény, hogy meg tudunk valamit tenni, ne homályosítsa el, hogy ki és kinek teszi azt. A Szentatya felhívta a figyelmet a technika mai fejlődésének egyik veszélyére: ahelyett, hogy alárendelnénk az emberi életnek azokat az eszközöket, amelyekkel jobban gondoskodhatunk róla, felmerül a veszély, hogy az életet rendeljük alá a „gépek logikájának”, amelyek majd döntenek az élet értékéről. Ez a visszájára fordulás vészterhes következményekhez vezet: a gépek nem állnak meg ott, hogy magukat irányítsák, hanem az embert fogják vezetni. Ezáltal az emberi értelem lealacsonyodik a hatásokat figyelmen kívül hagyó racionalizmus szintjére, amit nem tekinthetünk emberhez méltónak.

Laudato si’ kezdetű enciklikájára utalva a pápa felhívta a közgyűlés résztvevőinek a figyelmét a súlyos károkra, amelyeket a technikai eszközök válogatás nélküli alkalmazása okoz a Földnek. A bioetikát fontos területnek nevezte, melyben globális szintű elköteleződésre van szükség, valamint egy hálózat létrehozására az Egyház és a civil társadalom között. A hívők járuljanak hozzá olyan egyetemesen elfogadott operatív kritériumok megteremtéséhez, amelyek közös viszonyítási pontként szolgálnak mindazok számára, akik felelősséget viselnek a döntéshozatalban, nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt. Egyben arra is szükség van, hogy párbeszédet folytassunk az emberi jogokról, hangsúlyozva a velük járó kötelezettségeket is.

Az emberi jogok területén egyetemes etikát kell kialakítani, miközben az ember és méltósága kell hogy álljon minden cselekvés és gondolkodás középpontjában. A mesterséges intelligenciát, a robotikát és a technikai újításokat állítsák az emberiség és közös otthonunk védelmének szolgálatába. Ferenc pápa felhívta a figyelmet a mesterséges intelligencia kifejezés félreérthető használatára és az ember elgépiesítésének veszélyére – ahelyett, hogy a technikát humanizálnák. Az eltévelyedés elkerülése érdekében alapvetően fontos megérteni, hogy ebben az összefüggésben mit jelent az intelligencia, a lelkiismeret, az érzelmi képesség és az érzelem vezérelte szándék, illetve az erkölcsi cselekvés autonómiája.

Építő jellegű és helyes kölcsönhatást kell megteremteni az ember és a gépek között, hogy azok ki tudják fejteni jótékony hatásukat az egész emberiség számára. Ferenc pápa felhívta a figyelmet a technológiával való visszaélés következményeire, így például a genetikai állomány és az agyi funkciók manipulálására. A tudósokat és a szakértőket a II. vatikáni zsinat által elindított út követésére kérte, amely a teológia megújítására, illetve a keresztény hit és az erkölcsi cselekvés közötti kapcsolat kritikai vizsgálatára buzdított. Intellektuális és szakmai elkötelezettségünk által járuljunk hozzá az emberi élet védelmében megteremtendő etikai szövetséghez. Ezt a feladatot sürgősen meg kell osztani a tudományos kutatásban és az egészségügyben dolgozókkal – egy olyan időszakban, amikor az egyre kifinomultabb technológiák magukra öltik a test és a lélek emberi jellemzőit – zárta beszédét a Szentatya.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése