2018. november 22., csütörtök

Halászat Világnapja: Ferenc pápa globális összefogást kér a kényszermunka ellen



Halászat Világnapja: Ferenc pápa globális összefogást kér a kényszermunka ellen

A pápa november 21-i tweetjében megemlékezett a Halászat Világnapjáról, amelynek alkalmából kérte: „ma imádkozzunk minden tengerészért és kérjük egy globális elkötelezettség felvállalását az emberkereskedelem és a halászat szektorában jelenlevő kényszermunka ellen.” #WorldFisheriesDay

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) római székházában november 21-én, szerdán Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés vatikáni dikasztérium prefektusa bemutatta a Szentszék üzenetét a Halászat Világnapjára. Utalt néhány fontos adatra, amelyet a FAO tett közzé 2016-ban. A halászat illetve a vízi állatok tenyésztése és a vízi növények termesztése (aquaculture) területén közel 60 millió ember dolgozik világszerte, 14%-uk nő. Az ebben a szektorban dolgozók nagyrésze (85%) Ázsiából származik.

Számos probléma a halászat szektorában

E számok mögött megszámlálhatatlan tartós probléma húzódik – figyelmeztetett Turkson bíboros. Első helyen a fizikai és szóbeli visszaélések állnak. A halászokat méltánytalanul kihasználják, számos esetben kényszermunkáról, emberkereskedelemről és a tengerben való eltűnésről kell beszélni. Az ENSZ érintett ügynökségeinek tagállamai létrehoztak és jóváhagytak számos nemzetközi eszközt a halászat világában jelen levő problémák kezelésére. Amennyiben ezeket a gyakorlatba ültetnék, radikálisan megváltoztathatnák a halászok és családtagjaik életét, továbbá a vízerőforrások környezeti állapotát – mutatott rá Turkson bíboros.

Csökkenteni kell a jogok megszegését

Paul Gallagher érsek, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkára három prioritást jelölt meg, amelyek javíthatják a halászat szektorában dolgozók körülményeit. Az első célkitűzés a jogi környezet megerősítése nemzetközi szinten, amely szélesebb körben biztosítana védelmet. A második prioritás az, hogy olyan megközelítéssel kell a problémák felé fordulni, amely az alapvető emberi jogokon nyugszik. A harmadik szempont pedig a reformok támogatása a halászati szektorban.

A Szentszék mindig az emberi méltóság mellett áll

Fernando Chica Arellano prelátus, a Szentszék állandó megfigyelője a FAO-nál, a Vatikáni Rádiónak adott interjújában kiemelte, hogy a Szentszék mindig a személy oldalán áll. A középpontban mindig a személy méltósága van.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése