2018. október 2., kedd

Mária segít bennünket, hogy Jézussal maradjunk a kereszt tövében – A pápa októberi imaszándéka



Mária segít bennünket, hogy Jézussal maradjunk a kereszt tövében – A pápa októberi imaszándéka


Frédéric Fornos SJ, a Pápa Imavilághálója – Imaapostolság nemzetközi igazgatója a Vatican News hírportálnak adott interjújában a Szentatya október hónapra meghirdetett imaszándékának jelentőségét emelte ki.


„Az utóbbi években és hónapokban az Egyházban nehéz helyzeteket éltünk át, közöttük szexuális és hatalommal való visszaéléseket egyháziak, Istennek szentelt személyek és világiak részéről, nem feledve azokat a belső megosztottságokat sem, amelyeket minden bizonnyal elősegít a gonosz szellem, aki szívünk cinkosságát keresi” – fejtette ki a jezsuita atya, idézve Loyolai Szent Ignác szavait, miszerint a gonosz „emberi természetünk halálos ellensége”.
A keresztény hagyományban a gonosznak különböző elnevezései vannak. A sátán például héberül ellenfelet vagy ördögöt jelent, ami görögül „az, aki megoszt, vagy aki viszályt szít”. A bibliai hagyományban a világ csábítójának, a hazugság atyjának vagy Lucifernek nevezik, aki úgy mutatkozik be, mint a világosság angyala, de félrevezet bennünket. A gonosz különféle módokon nyilvánul meg, és ma az Egyház evangelizációs küldetése nehezebbé válik, bűnrészességünk révén hitelét veszíti. A mi felelősségünk, ha hagyjuk, hogy a szenvedélyek eluralkodjanak rajtunk, mint a gazdagság utáni vágy, a hiúság, a gőg, amelyek révén a gonosz magával akar ragadni bennünket.
Ferenc pápa augusztus 20-án, Isten népéhez írt levelében emlékeztetett rá, hogy ha az Egyház egy tagja szenved, vele együtt szenved minden tagja. A kétségbeesés pillanatában – mint ahogy ezt most tapasztaljuk az egyházi sebek miatt, Máriával imádkozzunk még buzgóbban, törekedve arra, hogy növekedjünk a szeretetben, az Egyházhoz való hűségben. A Szentatya arra hív bennünket, hogy mindennap imádkozzuk el a rózsafüzért, hogy Szűz Mária segítse az Egyházat ebben a válságos időszakban. Tudjuk, hogy Szűz Mária a kereszt tövében marad, amikor az apostolok elmenekültek. Mária segít bennünket, hogy Jézussal maradjunk a kereszt tövében.
A pápa azt kéri, hogy a szentolvasót két különleges imával zárjuk le. A „Sub tuum presidium” egy 3-4. századi ima, amelyben Mária oltalmáért fohászkodunk. A másik pedig a hagyományos, Szent Mihály arkangyalhoz intézett ima, amelyet XIII. Leó pápa írt. Ezeket még ma is sok keresztény, katolikus imádkozza. A pápa kérésére forduljunk Máriához és Szent Mihály főangyalhoz imáinkkal: segítsenek, hogy ne legyünk cinkosai az emberi természet ellenségének, oltalmazzák az Egyházat az ellenség csapdáitól – zárta a Vatican Newsnak adott interjúját Frédéric Fornos SJ atya, az Imaapostolság nemzetközi igazgatója.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése