2018. október 2., kedd

Ferenc pápa: Az angyal iránytű, aki segít előrehaladni



Ferenc pápa: Az angyal iránytű, aki segít előrehaladni


A szent őrzőangyalok liturgikus ünnepén, október 2-án Ferenc pápa a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmise homíliájában az őrangyalok szerepéről szólt, akik életünket kísérik, óvják, irányt mutatnak, és Isten felé vezetnek minket.


„Íme, én elküldöm angyalomat, hogy előtted menjen, őrizzen téged az úton, és vezessen el arra a helyre, amelyet neked szántam” (vö. Kiv 23,20–23a) – a napi olvasmány e szavaira építette tanítását a pápa a szent őrzőangyalok ünnepén bemutatott reggeli szentmisén, melyet egy 25 éves szerzetesi szolgálatát ünneplő apácáért ajánlott föl, aki jelen volt a szertartáson.
Az őrangyalok által kapjuk meg a segítséget, amelyet az Úr megígér népének és nekünk, akik az élet útját járjuk – fogalmazott a Szentatya. – Ezen az úton segítségre van szükségünk: aki elkísér, megóv minket, egyfajta emberi vagy ahhoz hasonló iránytűként vezeti előre tekintetünket.
Három veszély leselkedik ránk az úton – fejtette ki Ferenc pápa. – Az egyik, hogy nem haladunk. Sokan megállapodnak, nem haladnak előre, egész életüket egy helyben élik anélkül, hogy mozdulnának, valamit is tennének. Ez az egyik veszély. Mint az a férfi az evangéliumban, aki félt befektetni a talentumát; elásta a földbe, és így gondolkodott: „Nyugodt vagyok, nem követhetek el hibát, így nem kockáztatok.” Sokan nem tudják, hogyan haladjanak előre, vagy félnek kockáztatni, és megtorpannak. Mi azonban ismerjük a szabályt: aki egy helyben áll az életben, romlottan végzi. Mint a víz: amikor csak áll, jönnek a szúnyogok, lerakják petéiket, és minden megromlik. Az angyal segít nekünk, haladásra sarkall. A másik két veszély: hogy eltévedünk, amit csak az elején könnyű kijavítani; illetve hogy letérünk az útról, elveszünk, egyik helyről a másikra bolyongva, mint egy labirintusban, ami foglyul ejt, és soha nem jutunk ki belőle.

Az angyal azért van, hogy segítsen minket a helyes úton maradni és végigmenni rajta. De ehhez imádkoznunk kell, kérni az ő segítségét. „Tiszteld őt!” – mondja az Úr. „Az angyal tiszteletet parancsol, van tekintélye előttünk, meg kell hallgatnunk. Hallgass a szavára, és ne ellenkezz vele! Hallgasd meg sugallatait, amelyek mindig a Szentlélektől valók! Csak az angyal hozza el nekünk” – tette hozzá a pápa, majd megkérdezte: „Szoktatok beszélni az angyalotokkal? Tudjátok, hogy hívják? Hallgattok szavára? Hagyjátok, hogy kézen fogjon, és vezessen az úton, haladásra ösztökéljen?”
Az angyalok jelenléte és szerepe életünkben még ennél is fontosabb, mivel nemcsak segítenek a helyes úton haladni, hanem azt is megmutatják, hova kell eljutnunk – mutatott rá a Szentatya. A Máté-evangéliumban (vö. Mt 18,1–5.10) olvassuk: „Ne vessétek meg a kicsinyeket, mert az ő angyalaik az égben szüntelenül látják mennyei Atyám arcát.” „Az őrangyal misztériumában tehát az Atya szemlélése is benne rejlik, amelynek megértéséhez szükségünk van az Úr kegyelmére. Őrangyalunk nemcsak velünk van, hanem látja a mennyei Atyát is. Kapcsolatban áll vele. Ő a híd a mindennapokban attól kezdve, hogy reggel fölébredünk, egészen addig, hogy este lefekszünk. Ő kísér minket, és kapcsolatban van Atyánkkal. Az angyal a kapu a transzcendens felé, az Atyával való találkozáshoz. Az angyal segít, hogy az úton járjak, mert látja az Atyát, és tudja, melyik az út. Ne feledkezzünk meg ezekről az útitársainkról!” – buzdított kedd reggeli homíliájában Ferenc pápa.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése