2018. július 3., kedd

Hummes bíboros: a pápa az amazóniai szinódus lelkes előmozdítója



Hummes bíboros: a pápa az amazóniai szinódus lelkes előmozdítója

Az amazóniai püspöki bizottság elnöke a jövő évi szinódusról nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. A brazil bíboros szerint a 2019-es szinóduson szembe kell nézni az amazóniai egyház problémáival és a közös otthon védelmével. Ferenc pápa aggodalmát fejezte ki az Amazonas hatalmas brazíliai régiója miatt.
„Amazónia: új utak az egyház és egy átfogó ökológia számára”. Ezt a témát választotta Ferenc pápa a pánamazóniai régióval foglalkozó püspöki szinódusra. Közelmúltbeli perui látogatása alkalmával jelentette be a hírt, hogy 2019 októberében Rómában kerül sor a püspöki tanácskozásra. A pápa kinevezte a szinódust előkészítő tanács 18 tagját, akik együttműködnek az esemény kidolgozásában. E tanács egyik tagja Claudio Hummes bíboros, aki a múlt heti konzisztórium előtt ellátogatott Amazóniába, hogy a helyi egyházat érzékennyé tegye a következő szinódus iránt.

Az Amazóniával foglalkozó szinódus céljai
A szinódus célja az, hogy választ adjon a következő kérdésre: Amazóniában az egyház végzi-e a küldetését? Mit gondoljunk a jövőről? Ezentúl pedig megkülönböztetést kell végezni. Konkrétan tehát arról van szó, hogy miként ültessük a gyakorlatba az evangelizálást? A helyzet nehéz – jegyezte meg Hummes bíboros –, mert a világiak hatalmas munkát végeznek, de nagyon kevés a pap a szentségek kiszolgáltatására.

A közös otthon védelme

Amazónia ma pusztulóban van az erősen romboló fejlesztési projektek miatt. A szinódusnak tehát meg kell vitatnia, hogy milyen fejlődési modellekből merítsen ihletet Amazónia és a Föld jövője számára. Amazóniában nem fektetnek be a helyi közösségekbe, hanem minden erőforrást kitermelnek és elszállítanak. Nem szabad továbbá alulértékelni az emberkereskedelmet sem, amely a régiót is érinti – figyelmeztetett Hummes bíboros.

Ferenc pápa aggodalma Amazóniáért

Ferenc pápa péteri szolgálatának kezdete óta nagy aggodalommal fordul pasztorális és emberi szempontból is Amazónia és annak helyi egyháza felé. Ez jutott konkrét kifejeződésre Laudato si k. enciklikájában, amely egy mestermű és újdonság a pápai tanítás összefüggésében – mutatott rá a brazil bíboros.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése