2018. július 12., csütörtök

Eltemették Jean-Louis Tauran bíborost – Sodano bíboros mondott homíliát a szertartáson



Eltemették Jean-Louis Tauran bíborost – Sodano bíboros mondott homíliát a szertartáson

Minden jószándékú emberrel párbeszédet folytatott, s a betegség nagy súlya ellenére is tovább szolgálta az Egyházat – jellemezte Angelo Sodano bíboros a július 5-én elhunyt francia bíborost. A július 12-i liturgia végén Ferenc pápa végezte a temetési szertartás búcsúvételi részét.

Csütörtökön délelőtt a Szent Péter-bazilika Cathedra Petri-oltáránál („katedraoltár”) tartották meg Jean-Louis Tauran bíboros, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa elnökének temetési szertartását, amelyet Angelo Sodano bíboros, a bíborosi kollégium dékánja vezetett más bíborosok, érsekek és püspökök koncelebrálásával.
„Az evangéliumban Jézus emlékeztetett bennünket, hogy melyek a keresztények valódi boldogmondásai – fogalmazott homíliájában Sodano bíboros. – Mindig megható, ha ezeket halljuk az Egyházban: boldogok a lélekben szegények, a szelídek, az irgalmasok, a tisztaszívűek, a békességesek. A nyolc boldogság mint ragyogó csillag világította be mindig Tauran bíboros életét.”
A bíborosi kollégium dékánja rávilágított az elhunyt érdemeire: életét a Szentszék, az Egyház szolgálatának, illetve a jóakaratú emberekkel folytatott párbeszédnek szentelte. Ilyen értelemben elkötelezettségében követte a II. vatikáni zsinat által kijelölt utat a Gaudium et spes kezdetű dokumentum szellemében, vagyis, hogy testvérként egyetlen emberi és isteni hivatásra kaptunk meghívást: arra, hogy erőszak és megtévesztés nélkül valódi békében építsük a világot.
A Vatican News francia munkatársa kérdezte Santos Abril y Castelló bíborost, akit szoros barátság fűzött a francia főpásztorhoz. A spanyol bíboros elmondta, emlékében úgy él Tauran bíboros, mint aki „már nagyon legyengült állapotában a kötelességet helyezte az első helyre: előmozdítani a közeledést a vallásokkal, elsősorban az iszlám világgal. Ezt mindenki iránti nagy tisztelettel, alapos felkészültséggel és párbeszédkészséggel, lehetséges megoldások felkínálásával végezte. Mindezt hatalmas áldozatvállalással tette, mert egészsége egyre jobban meggyengült az utóbbi időben.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése