2018. június 14., csütörtök

Ferenc pápa: A sértés a gyilkosság kezdeteFerenc pápa: A sértés a gyilkosság kezdete


Idegességből, irigységből kiszalad a szánkon a sértés, amivel elvesszük a másik méltóságát. Jézus azt kéri, hogy engesztelődjünk ki testvérünkkel, még ha haragszunk is rá – erről elmélkedett a pápa június 14-én, a Szent Márta-házban bemutatott reggeli szentmisén.


Amikor csúcsforgalomban ülök az autóban és elhagyja a számat néhány sértés, de még gyakrabban, amikor irigy vagyok valakire, akkor elkezdem meggyilkolni őt, elveszem a jogát ahhoz, hogy tiszteletre méltó legyen, megölöm a jövőjét. Jézus gyökeres kiengesztelődést kér tőlünk, azt, hogy tartsuk tiszteletben magunk és a másik ember méltóságát – Ferenc pápa a hegyi beszédből való szakaszt elemezte Szent Máté evangéliumából: Jézus azt tanítja, hogy tartsuk tiszteletben embertársaink életét és becsületét.
Jézus régimódi sértéseket említ – jegyezte meg mosolyogva a Szentatya. – Nekünk sokkal cirkalmasabb, ízesebb, színesebb sértéseink vannak. Jézus keményen fogalmaz, mert a tízparancsolat „Ne ölj!” parancsához hozzáteszi: „méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére”. Ha azt mondjuk testvérünknek, hogy hülye, őrült, akkor méltók vagyunk az ítéletre. A sértés ugyanis a gyilkosság kezdete, a másik lejáratása. Ilyenkor elvesszük tőle a jogot, hogy tiszteletre méltó legyen, a társadalom félreállítja, megöli.
Ma már hozzászoktunk ehhez, a sértések levegőjét szívjuk. Elég, ha csúcsforgalomban autót vezetünk, ott aztán egész karnevál van a sértésekből. Az emberek pedig találékonyan sértegetik egymást. A kis sértések aztán – amit például a csúcsforgalomban mondunk az autóban ülve – nagy sértésekké válnak. A sértés pedig eltörli a másik ember jogát. „Nem, ne hallgasd meg”. Ez a megkövezés. Ennek az embernek nincs többé joga beszélni, eltörölték a hangját.
A sértés azért olyan veszélyes, mert gyakran irigységből fakad. Amikor egy személy fogyatékkal él, legyen az mentális vagy fizikai, akkor nem jelent rám veszélyt és nincs kedvem sértegetni. Ha azonban olyat csinál, ami nekem nem tetszik, akkor sértegetem és „fogyatékosnak” állítom be: értelmi, szociális, családi fogyatékosnak, aki képtelen a beilleszkedésre. És ezért gyilkos a sértés: megöli a másik személy jövőjét, az előtte álló utat. Az irigység nyitja ki a kaput, mert amikor a másik ember rendelkezik valamivel, ami engem fenyeget, akkor az irigység arra késztet, hogy sértegessem a másikat. Szinte mindig ott rejlik az irigység – állapította meg a pápa.
A Bölcsesség könyve azt mondja, hogy a halál az ördög irigységén keresztül lépett be a világba. Az irigység hozza a halált. Mondhatjuk, én nem irigylek senkit, de gondoljuk jól végig. A rejtett vagy nyílt irigység erős; képes sárgává, zölddé változtatni, mint az epe, amikor betegek vagyunk. Az embereknek sárga, zöld lesz a lelkük az irigységtől, és ez arra hajtja őket, hogy sértegessék, elpusztítsák a másikat.
Jézus azonban megállítja ezt a folyamatot – mutatott rá Ferenc pápa. – Nem, ezt nem szabad, olyannyira, hogy ha elmész imádkozni vagy misére és észreveszed, hogy testvérednek baja van veled, menj és engesztelődj ki vele. Jézus ilyen radikális. A kiengesztelődés nem jólneveltség, hanem radikális hozzáállás, amely igyekszik tiszteletben tartani a másik méltóságát és a sajátját is. A sértéstől a kiengesztelődésig, az irigységtől a barátságig. Ezt a folyamatot adja nekünk ma Jézus.
Jót tesz nekünk ma, ha végiggondoljuk: Hogyan sértegetek én? Mikor sértegetek? Mikor tépem ki a szívemből a másikat egy sértéssel? És nézzük meg, hogy ott van-e az irigység keserű gyökere, ami arra indít, hogy elpusztítsam a másikat, hogy legyőzzem a versengésben. Nem könnyű ez. De gondoljunk arra, hogy milyen szép, ha soha nem sértegetjük a másikat. Szép, mert így hagyjuk, hogy a másik növekedjen. Az Úr adja meg nekünk ezt a kegyelmet – fohászkodott a csütörtök reggeli szentmisén Ferenc pápa.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése