2018. június 15., péntek

Ferenc pápa: A nők kihasználása bűn Isten ellenFerenc pápa: A nők kihasználása bűn Isten ellen


Június 15-én reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmiséjén a pápa a nők tárgyként való kezelése, kihasználása ellen emelte fel szavát. Emlékeztetett rá, hogy minden férfi mellett kell hogy álljon egy nő ahhoz, hogy a férfi Isten képe és hasonlatossága lehessen.


A szentmise során a Szentatya imát kért a hívektől a „leselejtezett, kihasznált nőkért, a lányokért, akiknek el kell adni méltóságukat, hogy munkahelyhez jussanak”. Emellett Jézusnak a házasságtörésre vonatkozó tanításáról elmélkedett: „Én pedig azt mondom nektek, hogy aki bűnös vággyal asszonyra néz, szívében már házasságtörést követett el vele.”
A nők segítenek minden férfit abban, hogy Isten képmása és hasonmása lehessen – fejtette ki Ferenc pápa. – Jézus erőteljes, radikális szavakat ejt ki, amelyek megváltoztatják a történelmet, mert előtte, egészen addig a pillanatig a nő „másodosztályú” volt, rabszolga, aki nem élvezett teljes szabadságot. Jézus nőkre vonatkozó tanítása megváltoztatja a történelmet. Más a nő Jézus eljövetele előtt, és más Jézus eljövetele után. Jézus megadja a nőket megillető méltóságot, és egy szintre helyezi őket a férfiakkal, mert a Teremtő első szavából indul ki: „Teremtsünk embert képmásunkra, magunkhoz hasonlóvá”. Isten mindkettőt saját képére és hasonlatosságára teremtette. A férfi nem előbbre való és a nő nem valamivel lejjebb helyezkedik el, nem, mind a ketten egy szinten vannak. A férfi önmagában, nő nélkül – legyen az akár anya, nővér, feleség, munkatársnő vagy barátnő, nem lehet Isten képmása.
A Szentatya utalt az evangéliumi szakasznak arra a részére, amely az asszonyt megkívánó bűnös vágyra vonatkozik. Rámutatott: A televízióban, a képes folyóiratokban, az újságokban a nőket a vágy tárgyaként ábrázolják, akiket tetszés szerint fel lehet használni, mint egy szupermarket áruit. A nő tárggyá válik, megalázzák, ruha nélkül jelenik meg a lapokban, hogy több darabot tudjanak eladni, mint mondjuk paradicsomból. Ekkor megfosztják a nőt attól a méltóságtól, amelyről Jézus szól a tanításában.
Nem kell nagyon messzire mennünk – folytatta Ferenc pápa –, ezek nálunk is megtörténnek, a hivatalokban, a cégeknél... a nők a „használd, és dobd el” filozófia tárgyaivá lesznek, mint leselejtezendő, egyszer használatos anyag, akikben nem lehet felismerni a „személyt”. A nők lealacsonyítása bűn a teremtő Isten ellen, mert a nők nélkül a férfiak nem lehetnek Isten képe és hasonlatossága. Még ha nem is mondják ki, egyfajta megátalkodott üldözés folyik a nők ellen. Hányszor megtörténik, hogy fiatal lányoknak ahhoz, hogy munkahelyhez jussanak, el kell adniuk magukat „egyszer használatos” tárgyakként.
„Igen, atya, hallottam, hogy abban a bizonyos országban...” – idézett a pápa egy képzeletbeli beszélgetést, amire így válaszolt: „Itt, Rómában. Ne menjünk messzire...”
Majd feltette a kérdést: Vajon mit látnánk, ha „éjszakai zarándoklatot” tennénk a város bizonyos pontjain, ahol oly sok nőt, migránst és nem migránst használnak ki, vásárolnak meg, mint egy piacon? Ezekhez a nőkhöz nem „Jó estét!” köszöntéssel fordulnak a férfiak, hanem azt kérdezik: „Mennyibe kerülsz?” Aki tisztára akarja mosni lelkiismeretét azzal, hogy „prostituáltnak” nevezi őket, annak a pápa ezt mondja: Te tetted őt prostituálttá. Mint ahogy Jézus mondja: bárki, aki elbocsájtja feleségét, kiteszi őt a házasságtörésnek. Mivel te nem bánsz jól az asszonnyal, így végül kihasználják, rabszolgává válik sok esetben. Jó lesz tehát, ha ezekre a nőkre tekintve észrevesszük, hogy a mi szabadságunkkal szemben ők ennek a leselejtezésnek a rabszolgái.
Mindez itt történik, Rómában, de minden városban jelen vannak ezek a névtelen, szinte tekintet nélküli nők, mivel a szégyen eltakarja tekintetüket; olyan nők, akik nem tudnak nevetni, és sokan közülük nem ismerik az anyaság örömeit, azt az örömet, amikor anyukának szólítják őket. De a mindennapi életben is, anélkül, hogy azokat a bizonyos helyeket felkeresnénk, létezik ez a csúnya gondolat, hogy használjuk és eldobjuk a nőt, aki „másodosztályú tárgy”. El kellene erről jobban gondolkoznunk! – hangsúlyozta a Szentatya. – Ha a nőket tárgyként kezeljük, akkor megvetjük Isten képmását. Isten a férfit és a nőt együttesen saját képére és hasonlatosságára teremtette. Az evangéliumnak ez a szakasza segítsen hozzá, hogy gondoljunk a nőkereskedelemre, a nőket adó-vevő piacra, kihasználásukra, arra a piacra, amit látunk, és arra is, amit nem látunk, de létezik, ahol a nőket eltiporják, pusztán azért, mert nők.
Jézusnak volt egy anyukája, volt sok barátnője, akik követték őt, hogy segítsenek neki szolgálatában, és támogassák őt; sok megvetett, kirekesztett, peremre szorított nővel találkozott, akiket nagy gyöngédséggel emelt magához, visszaadva nekik méltóságukat – e gondolattal zárta péntek reggeli homíliáját Ferenc pápa.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése