2018. június 11., hétfő

Ferenc pápa: Ingyen evangelizáljunk és szolgáljunk!



Ferenc pápa: Ingyen evangelizáljunk és szolgáljunk!

A pápa június 11-én, Szent Barnabás apostol liturgikus emléknapján az evangelizálás három dimenziójáról elmélkedett a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén. Ezek a hirdetés, a szolgálat és az ingyenesség.

A mai szentlecke az Apostolok Cselekedeteiből rámutat a hithirdetés valódi főszereplőjére, mely nem más, mint a Szentlélek – kezdte homíliáját a pápa. A hithirdetés nem puszta prédikáció vagy bizonyos elképzelések átadása, hanem dinamikus mozgás, mely képes megváltoztatni a szíveket a Lélek működésének köszönhetően. „Láttunk jól megszerkesztett lelkipásztori terveket, amelyek azonban nem szolgálták az evangelizálást, mert öncélúak voltak, és nem tudták megváltoztatni a szíveket.” A pápa ezután kifejtette: „Jézus nem vállalkozói hozzáállással küld el minket, hanem a Szentlélekkel. Ez az igazi bátorság. Az evangelizálás igazi bátorsága nem az emberi makacsság. A Szentlélek adja meg nekünk a bátorságot, és visz minket előre.”
Az evangelizálás második dimenziója a szolgálat, amely a kis dolgokban is megnyilvánul. „Nem helyénvaló elvárni, hogy szolgáljanak nekünk, miután karriert csináltunk az Egyházban vagy a társadalomban. Az egyházi törtetés annak a jele, hogy nem tudjuk, mi az evangelizálás” – jelentette ki a pápa. „Aki parancsol, legyen olyan, mint az, aki szolgál. Nem hirdethetünk jó dolgokat anélkül, hogy szolgálnánk. Ez csak látszólag evangelizálás, valójában nem az. A Szentlélek ugyanis nemcsak arra indít, hogy hirdessük az Úr igazságát és életét, hanem a testvérekhez is küld minket, hogy szolgáljunk nekik. Szolgálat, az apró dolgokban is” – ismételte meg Ferenc pápa, majd hozzátette: „Rossz látni olyan evangelizálókat, akik kiszolgáltatják magukat, és azért élnek, hogy szolgáljanak nekik. Ez csúnya dolog. Olyanok lesznek, mint az evangelizálás hercegei.”
Végül az evangelizálás ingyenességéről szólt a pápa. „Senki nem nyerhet megváltást saját érdemei miatt. Ingyen kaptátok, ingyen adjátok – emlékeztet az Úr. Jézus Krisztus mindannyiunkat ingyen üdvözített, ezért tehát ingyen kell adnunk. Az evangelizálás lelkipásztori munkatársainak ezt meg kell tanulniuk. Életüket az ingyenes szolgálatnak, igehirdetésnek kell szentelniük a Szentlélek segítségével. Saját szegénységünk arra ösztönöz, hogy megnyíljunk a Léleknek” – zárta hétfő reggeli homíliáját Ferenc pápa.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése