2018. február 13., kedd

Ferenc pápa együtt misézett az antióchiai görög melkita pátriárkával az egyházi kommúnió jeleként



Ferenc pápa együtt misézett az antióchiai görög melkita pátriárkával az egyházi kommúnió jeleként


Ferenc pápa és I. József pátriárka a Szent Márta-ház kápolnájában

Kedden reggel a Szent Márta-ház kápolnájában Ferenc pápa koncelebrált szentmisét mutatott be I. József antióchiai görög melkita pátriárkával. A főpásztorok Rómában tartózkodnak látogatáson, miután február elején Libanonban lezárult a görög melkita egyház szinódusa. A szentmisét a testvéri szeretet jegyében mutatták be, tanúskodva arról az egyházi kommúnióról, amelyet a pápa tavaly június 22-én kelt levelében engedélyezett a frissen megválasztott pátriárkának.
Egy ősi egyház vezetője és Péter utódának ölelése
A hétfői audienciát követően a kedd reggeli szentmisén is visszatért a pápa ennek az egységnek a jelentőségére. „Ez a szentmise testvérünkkel, József pátriárkával az apostoli kommúnióról tanúskodik: ő egy ősi egyház atyja, aki eljön, hogy megölelje Pétert, ami azt jelenti, hogy szeretetközösségben van Péterrel. Ez a mai szertartás jelentése: egy egyházatya megöleli Pétert. Egy gazdag egyház, amelynek a katolikus teológián belül megvan a maga teológiája, csodálatos liturgiája, és a népe, melynek nagy részét ebben a pillanatban keresztre feszítik, mint Jézust. Ezt a szentmisét ezért a népért ajánljuk fel, amely szenved, a Közel-Kelet üldözött keresztényeiért, akik életüket adják, javaikat, tulajdonukat, mert elüldözik őket. És felajánljuk ezt a misét József testvérünkért is” – mondta a kedd reggeli szentmisén Ferenc pápa.
Felejthetetlen pillanat a görög melkita egyház számára
Az antióchiai pátriárka a maga részéről a jelen lévő püspökök nevében köszönetet mondott a pápának ezért a szép szentmise kommúnióért. Személy szerint meghatódott a testvéri szeretetért, gesztusokért és szolidaritásért, melyet a pápa a görög melkita egyház iránt mutatott. Végül ígéretet tett, hogy mindig megőrzik a Szentatyát szívükben, mind a papok, mind a hívek. Elraktározzák emlékezetükben ezt az eseményt, ezeket a történelmi pillanatokat, melyek leírhatatlanul szépek: ez a testvériség, ez a szeretetközösség, mely összeköti Krisztus minden tanítványát. Köszönjük, Szentatya! – zárta szavait I. József görög melkita pátriárka a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése