2017. augusztus 21., hétfő

Ferenc pápa üzenete a migránsok és menekültek világnapjára: „Befogadni, védelmezni, támogatni és integrálni”



Ferenc pápa üzenete a migránsok és menekültek világnapjára: „Befogadni, védelmezni, támogatni és integrálni”


Befogadótábor Párizs peremkerületén
 
„Az idők jeleire utal az a szomorú helyzet, hogy oly sok migráns menekül a háború és a szegénység elől”
A migránsok és menekültek 2018-as világnapját január 14-én tartják, melyre Ferenc pápa augusztus 15-i keltezéssel öt oldalas üzenet tett közzé hétfőn „Befogadni, védelmezni, támogatni és integrálni a migránsokat és menekülteket” címmel. A világnyelvekre lefordított, de hivatalosan olaszul közzétett dokumentumban Ferenc pápa „az idők jelének nevezi azt a szomorú helyzetet, melyben oly sok migráns menekül a háború és a szegénység elől”. Visszaemlékezik a pápasága elején Lampedusa szigetén tett látogatására valamint annak a különleges bizottságnak a felállítására, mely a migránsokkal foglalkozik az ő közvetlen irányítása alatt. „Minden idegen, aki az ajtónkon kopog” – utal a pápa a Máté evangélium 25. fejezetére – „alkalom a Jézus Krisztussal való találkozásra”. A pápa „az egyház nagy felelősségéről” beszél, amit „mindenkivel szeretne megosztani, hogy kifejezze a migránsok iránti törődését”. Az üzenet négy részből áll, melyek az egyház tanításának négy alapelvét követik egy-egy ige formájában .
Biztos és törvényes belépés tágasabb lehetőségét felajánlani!
Az első helyen áll a „befogadás”. A pápa leszögezi, hogy „sürgető dolog a migránsoknak és menekülteknek a biztos és törvényes belépés tágasabb lehetőségét felajánlani a célországok részéről”. Ehhez a pápa „humanitárius vízumok engedélyezésének egyszerűsítését” kéri, valamint a „családegyesítés előnyben részesítését”. Ismételten hangsúlyozza „a humanitárius folyosók megnyitásának a szükségességét a legsérülékenyebb menekültek számára”. „Nem tartja megfelelőnek a pápa a migránsok és menekültek kollektív és önkényes kiutasítását, főként ha őket olyan országba utasítják, ahol nem garantálják az alapvető emberi jogokat”. „Az emberi személy központi szerepének alapvető elve arra kötelez – emeli ki a pápa –, hogy a személy biztonságát mindig helyezzük a nemzet biztonsága elé”. Ebből adódik annak „a szükséglete, hogy törekedjünk alternatív megoldásokat előnyben részesíteni a migránsok személyi szabadságának korlátozásával szemben”.
A védelmezés már a menekült saját hazájában kezdődjék!
Az üzenet második része a védelmezni ige jegyében  megállapítja, hogy „ez a védelmezés már a menekült saját hazájában kezdődik és tovább folytatódik a migrálás földjén”. Az üzenetben a pápa kéri, hogy „a befogadó országokban értékeljék a migránsok képességeit és szakértelmét, akiknek szabad mozgás- és munkalehetőséget kell biztosítani”. Nem szabad eközben megfeledkezni arról, hogy „a kiskorú migránsokat különleges védelem illeti meg: joguk van tanulni és együtt élni a családjukkal, elkerülve személyi szabadságuk korlátozását”. A „nem kevés állampolgárság nélküli migráns helyzetének az orvoslására” a pápa „az állampolgárságról szóló olyan törvénykezést ajánl, mely egyezik a nemzetközi joggal”.
Segítsük a migránsok társadalmi és munkavállalói beilleszkedését!
Az előmozdítás, a harmadik ige valójában gondoskodást jelent – olvassuk a pápai üzenetben. „Minden migráns kerüljön olyan helyzetbe, melyben emberként tudja önmagát megvalósítani – kéri a pápa, hozzátéve: biztosítsák a migránsok társadalmi és munkavállalói beilleszkedését”. Egyúttal a pápa köszönetet mond „számos ország erőfeszítéséért, nemzetközi összefogás szintjén is”. Kívánatosnak tartja továbbá, hogy „a segítség elosztásában tartsák szem előtt főként a fejlődő országokat, melyekbe hatalmas számban érkeznek migránsok és menekültek”.
A befogadás kultúrájának a támogatását kéri, mely biztosítja az egyház elkötelezettségét
Az utolsó témát az integrálni ige jelenti. Az üzenet azonnal pontosítja, hogy „az integráció nem asszimiláció, vagyis beolvadás, mely elnyomja és elfeledteti a saját kulturális identitást”. „Egy meghosszabbított folyamatról van szó – írja a pápa –, melyet nem lehet meggyorsítani olyan állampolgárság felajánlásával, mely eloldódik a gazdasági és nyelvi szükségletektől”. Ismételten kéri „a befogadás kultúrájának a támogatását”, mely biztosítja: „az egyház kész arra, hogy elkötelezze magát ezen a téren”. A kívánt eredmények eléréséhez azonban „nélkülözhetetlenül szükség van a politikai közösség és a civil társadalom hozzájárulására. A politikai vezetőkhöz fordulva Ferenc pápa arra kéri őket, hogy „hagyják jóvá az ENSZ globális szerződéseit, melyek egyike a migránsokat, másika pedig a menekülteket illeti”. „A következő hónapok kivételes lehetőséget kínálnak arra, hogy konkrét segítséggel járuljanak hozzá az említett négy pontban jelzett elvárások megvalósításához” – zárul Ferenc pápa üzenete a migránsok és menekültek világnapjára.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése