2017. augusztus 26., szombat

„Ferenc pápa szereti a családokat” – Katekézissorozat gyermekeknek: Az ünnep



„Ferenc pápa szereti a családokat” – Katekézissorozat gyermekeknek: Az ünnep


A Magyar Katolikus Családegyesület kétheti rendszerességgel adja közre gyermekeknek szóló katekézissorozatát, amely Ferenc pápa családoknak szóló beszédei alapján íródott. A tizenhetedik részt olvashatják.

Tudjátok, hogy ki találta ki az ünnepeket? Isten. Az ünnep az Ő „találmánya”.
Isten, miután megteremtette a világot, megpihent, és látta azt, hogy mennyi csodálatos dolgot alkotott. Ezért az ünnep – magyarázta Ferenc pápa – nem arra való, hogy egész nap a díványon heverjünk, vagy arra, hogy ostobaságokkal töltsük az időnket. Az ünnep alkalom arra, hogy felismerjük azt a sok-sok ajándékot, amelyet kaptunk (a családunkat, a barátainkat), és alkalom arra is, hogy köszönetet mondjunk mindezért. Legyünk hálásak azokban a pillanatokban is, amikor esetleg valami picit döcögősen megy, és egy kicsit szomorúak vagyunk. Az ünneplés ugyanis jót tesz nekünk!
Ugyanígy ünnep Isten legkedvesebb napja, a vasárnap is. Vasárnap mindnyájan együtt arra emlékezhetünk, amit Jézus értünk tett, és újra felfedezhetjük, hogy szabadok vagyunk és nem pedig rabszolgák. Nem vagyunk sem a munka, sem az iskola, sem pedig más olyan tevékenység rabjai, amely úgy tűnik, hogy lefoglalja az egész életünket.

Ferenc pápa beszédében megemlékezett azokról a gyerekekről, akikkel úgy bánnak, mintha rabszolgák lennének. Akiket kemény és megalázó munkára köteleznek, anélkül, hogy egyetlen pihenőnapot is kapnának. A pápa azt mondta, hogy ez a bánásmód az Isten ellen elkövetett vétek.
Milyen szépek a családban töltött ünnepek, gyönyörűek! Különösen a vasárnapok!
Biztosan nem véletlen, hogy azok az ünnepek sikerülnek legjobban, amelyeken az egész család ott van!
Az ünnep Isten értékes ajándéka. Olyan értékes ajándék, amelyet Isten az emberi családnak ajándékozott. Ne tegyük tönkre!
A gyermekkatekézis Ferenc pápa 2015. augusztus 12-én elmondott katekézise alapján íródott, amely a hagyományos szerdai általános kihallgatás keretében hangzott el a VI. Pál-teremben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése