2017. május 23., kedd

Ferenc pápa: A langyos életből lépjünk át Jézus örömébe!Ferenc pápa: A langyos életből lépjünk át Jézus örömébe!

„Sok megszentelt életet üldöztek, mert leleplezték a világias magatartást. A gonosz lélek szereti a kockázatmentes, langyos Egyházat” – emelte ki Ferenc pápa május 23-i, kedd reggeli szentmiséjében, melyben megemlékezett Óscar Romero San Salvador-i érsekről.

Ferenc pápa a napi olvasmányt elemezte az Apostolok cselekedetei 16. fejezetéből, mely Pál és Szilás filippi szolgálatát beszéli el. „Ez a város nem lépett a megtérés útjára, megőrizte a nyugalmát, de Krisztust nem fogadta be, csak a tanítást fogadták el. Ez újból és újból megismétlődik az üdvtörténet során, amikor az Isten népe nyugodt marad, nem kockáztat, mert az evilágiságot szolgálja. Ekkor az Úr prófétákat küld, akiket üldöznek, mert nyugtalanságot keltenek, mint Pál és Szilás Filippiben. Az Egyházban rossz szemmel nézik azokat, akik leleplezik ezt a világiasságot, majd eltávolítják őket.” Ferenc pápa megemlékezett arról, hogy hazájában „számos férfi és nő, Istennek szentelt személyek ideológiáktól mentesen jelezték: »Nem, Jézus Egyháza nem így csinálja!« – mire rájuk fogták: »Ez kommunista, el vele!« – és elűzték őket”.
„Gondoljunk csak boldog Romeróra!” – folytatta a pápa. „De itt, Európában, az Egyházban nagyon sokan tették ugyanezt. Hogy miért? Mert a gonosz lélek szereti a kockázat nélküli, nyugodt Egyházat, az üzlet egyházát, a kényelmes egyházat, a langyosság kényelmét. Óvakodni kell a rossz szellemtől, mert a zsebeken, a pénzen keresztül lép be az ember életébe” – utalt a pápa az olvasmány előtörténetére, arra a „megszállott rabszolgalányra, aki jövendöléseivel nagy hasznot hajtott gazdáinak”. „Amikor az Egyház nyugodt, amikor minden meg van szervezve, és nincsenek problémák, akkor a gonosz lélek belép a zsebünkön keresztül” – hangsúlyozta újból a pápa.
Ferenc pápa második fontos témaként az öröm világáról szólt homíliájában: „A nyugodt életből lépjünk át Jézus örömébe! A nyugodt, a kockázatmentes, a langyos, és így katolikusnak tűnő életből, igen, lépjünk át Jézus Krisztus örömhírének az állapotába. Haladjunk a sok nyereség vallásosságából a hithez, annak hirdetéséhez, hogy Jézus Krisztus az Úr. Ezt a csodát a Szentlélek műveli, amikor a vértanúk révén viszi előre az Egyházat. A vértanúk nélküli Egyház elbizonytalanít. A kockázatot nem vállaló Egyház elbizonytalanít. Az az Egyház, mely fél Jézus Krisztust hirdetni és fél attól, hogy elűzze a démonokat, a bálványokat és egyéb urakat, az nem Jézus Egyháza. Kérjük az Úrtól a megújított fiatalságot, kérjük a megtérést a langyos életből Jézus örömének hirdetésére” – zárta kedd reggeli homíliáját Ferenc pápa.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése