2017. március 20., hétfő

Ferenc pápa: Szent József segít minket, hogy szép és nagy dolgokat álmodjunk



Ferenc pápa: Szent József segít minket, hogy szép és nagy dolgokat álmodjunk

Szent József a gyengeség, a mi gyengeségeink őrzője, aki képes arra, hogy a gyengeségeinkből oly sok szép dolgot fakasszon – mondta a pápa a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott március 20-i reggeli szentmise homíliájában.

Az Egyház idén március 19-ről, nagyböjt harmadik vasárnapjáról hétfőre tette Szent József, a szent család őrzője ünnepét, ezért szólt Ferenc pápa a homíliájában az ő alakjáról, aki Isten álmainak és az ember gyengeségeinek őrzője.

Szent József engedelmeskedett az angyalnak, aki megjelent neki az álmában, és maga mellé vette Máriát, aki a Szentlélektől gyermeket fogant – ahogy azt Máté evangéliumában olvassuk. József csöndes és engedelmes ember, aki vállára veszi a származás, az örökség, az atyaság, a gyermekség és a stabilitás ígéreteit. Ez az ember nagy álmodó, képes arra, hogy elfogadja ezt a súlyos feladatot, és sok mondanivalója van számunkra az árvaságnak ebben a mai korszakában. Magára veszi Isten ígéretét, és csendben előreviszi azt azért, hogy amit Isten akar, beteljesedjék.

Szent Józsefnek ugyan sok mondanivalója van számunkra, de nem beszél – rejtőző ember, a csend embere, akinek nagy tekintélye van, de anélkül, hogy azt megmutatná nekünk. Az Úr törékeny dolgokat bízott rá, ígéreteket. Az ígéretek pedig törékenyek – hangsúlyozta Ferenc pápa. Az ígéretek után jön a gyermek születése, a menekülés Egyiptomba – ezek mind olyan helyzetek, melyekben megtapasztalják a gyengeséget. József mindezt magára veszi és hordozza, mégpedig olyan nagy gyengédséggel, ahogyan a karján tartja a gyermeket.

Ő az az ember, aki nem beszél, de engedelmeskedik – a gyengédség embere, aki képes előmozdítani az ígéreteket, csak hogy azok erőssé és biztossá váljanak. Ez az ember garantálja Isten országának stabilitását, Isten atyaságát és a mi istenfiúságunkat. „Józsefet úgy tudom elképzelni – tette hozzá a pápa –, mint aki a gyengeség, a mi gyengeségeink őrzője, aki képes arra, hogy a gyengeségeinkből oly sok szép dolgot fakasszon.”

József a mi gyengeségeink őrzője azért, hogy azok a hitben erővé váljanak. Ezt a feladatot álmában kapta, hiszen ő egy olyan ember, aki képes álmodni. Így tehát őrzője Isten álmainak is, a mindnyájunkat megmentő Isten álmainak, a megváltás álmának, amit rábíztak – hangsúlyozta a Szentatya. Egy ács: csendes, dolgos, híven őrző, aki előreviszi a gyengeségeinket, és képes álmodni. Egy olyan ember, akinek üzenete van mindnyájunk számára. „Ma azt szeretném kérni az Istentől, hogy mindnyájunknak adja meg a képességet, hogy álmodjunk, és hogy merjünk kockáztatni mindannak a vállalásában, amit álmunkban láttunk. Adjon nekünk hűséget, ami általában – mint Józsefnél – a csendben, valamint a saját és a mások gyengeségét őrző gyengédségben növekszik” – fogalmazott a pápa hétfő reggeli homíliájában.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése