2017. január 14., szombat

Évközi első hét szombatja



Évközi első hét szombatja


A béna meggyógyítása alkalmával Jézus bebizonyította, hogy hatalma van a bűnök megbocsátására. Csodatevő ereje és bűnbocsátó hatalma istenségét igazolják, de ezt az emberek még nem értik meg, csupán csodálkozást váltanak ki és kérdéseket vetnek fel tettei és kijelentései. Lévi meghívása, akit az első evangélium szerzőjével, Máté apostollal azonosíthatunk, újabb jele annak, hogy az Úr küldetése minden emberhez szól, s még a mások által bűnösnek tartottak sincsenek kizárva az Isten országából. Jézus újra átlépi a szokások és szabályok határát, amikor elfogadja a vámosok és nyilvános bűnösök meghívását, asztalhoz ül és együtt étkezik velük. Természetesen nem bosszantani akarja az írástudókat és farizeusokat, akik szigorúan ragaszkodtak a törvényi előírásokhoz, hanem ilyen módon adja jelét annak, hogy Isten Fiaként felette áll a törvénynek, amelyet maga Isten adott az emberek számára.
A béna meggyógyítása alkalmával Jézus inkább saját tekintélyét mutatta meg, Lévi meghívásakor és a bűnösökkel való közös étkezéskor a mindenki felé kiáradó jóindulatát fejezte ki. Isteni szeretetéből és irgalmából egyetlen ember sincs kizárva, mindenki, még a kirekesztettek és a bűnösnek ítéltek is számíthatnak kegyelmére.
Miként egykor a vámos Lévit, ugyanúgy engem is új úton indít el bűneim megbocsátásával az Úr.
© Horváth István Sándor

Imádság

Urunk, Jézus, te vagy a test és a lélek gyógyítója. Betegségeinkben, bajainkban, életünk nehéz helyzeteiben hozzád fordulunk. Hisszük, hogy te tudsz és akarsz is segíteni rajtunk. Szavaidnak és cselekedeteidnek olyan ereje van, amely képes megváltoztatni életünket, megszüntetni mindazt, ami veszélyezteti azt vagy ami akadályozza lelki fejlődésünket. Segíts, hogy a betegség, amely próbatétel számunkra, ne gyengítse meg hitünket, hanem közelebb vigyen hozzád, aki vállaltad a szenvedéseket. Uram, mindent elfogadok tőled!
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése