2017. január 10., kedd

Évközi első hét keddje



Évközi első hét keddje


Miután Márk evangélista röviden összefoglalta és bemutatta Jézus tanításának lényegét, az első tanítványok meghívásáról tesz említést, ezt olvashattuk a tegnapi evangélium második felében. A tanítványok, azaz Simon Péter és testvére András, valamint a két Zebedeus fiú, Jakab és János meghívása azért lényeges, mert Jézus már az ő társaságukban érkezik meg Kafarnaum városába. Az Úr tehát nincs egyedül, hanem vannak tanítványai, olyan személyek, akiket ő maga választott és hívott meg, s akik készséggel követik őt. E tanítványok tehát kezdettől fogva tanúi mindannak, amit Jézus tanít és tesz, éppen ezért tarthatjuk hitelesnek a feltámadás után Jézusról szóló tanúságtételüket.
Tanításának helyszínéül Jézus a zsinagógát választja, de az evangélista itt egyetlen mondatot sem idéz, hanem rögtön áttér egy csodás gyógyításra, Jézus kiűzi az ördögöt egy megszállott emberből. Kissé furcsának tűnik, hogy mit keres a zsinagógában, az imádság házában éppen a szombati istentisztelet idején ez a tisztátalan lélektől, azaz ördögtől megszállt ember. Jelenléte vajon nem zavarta az imádságra összegyűlteket? Feltehetően igen, csak éppen nem tudtak ellene tenni, mert a gonosz hatalmával szemben az emberi erő önmagában tehetetlen. Ezzel szemben Jézus egyetlen parancsával képes legyőzni a gonoszt, kiűzni a megszállottból az ördögöt, mert isteni hatalma erősebb a gonosz erejénél. Miután a hallgatóság csodálkozva, ámulattal hallgatta az Úr szavát, e csoda révén mindannyian láthatták isteni erejének megnyilvánulását is. Nem csoda hát, hogy híre gyorsan terjed.
© Horváth István Sándor

Imádság

Mindenható Úristen, aki gondviselésed eszközeiül gyarló embereket választván, ily módon is kitünteted isteni hatalmadat a világ kormányzásában, áraszd ránk kegyelmedet, hogy ki imádva elismerem benned a legfőbb hatalmasságot és minden hatalom kútfejét: annak általad rendelt egyházi és világi képviselőit köteles engedelmességgel tiszteljem, s így isteni törvényednek készséggel hódolva, teljesítsem szent akaratodat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése