2016. november 10., csütörtök

Kik Krisztussal a késértetek közt megmaradtatok



Kik Krisztussal a késértetek közt megmaradtatok (Máté 10).

Ments meg, Uram minket!



Válságos hangulatban vagyok manapság. Válságomat azzal a kérdéssel tudnám jellemezni, hogy vajon, a hit megélése mennyire magányos dolog, mennyire magánügy? Az örömhíremre mennyire van szüksége a világnak? Egyáltalán, lehet nekem örömhírem, ha az senki számára sem okoz örömet?
E kérdések közepette is motoszkál bennem a látás képességének filozófiája. Jézus azt mondja, hogy „Isten országa nem jön el szembetűnő módon”. Mit látok, és mit nézek? Mert lehet, hogy amit nézek, azt olyan prizmán keresztül látom, ami torzít. Egyáltalán, meg tudom fogalmazni a magam számára, hogy mi az ami torz, és mi az, amit helyesen látok? Dolgok elrejtve vannak a szemünk elől! Vagyis: nincs módunk látni! Vajon, Isten az, aki elrejti a dolgokat a szemünk elől? Vagy bennem van a rejtőzködés oka?
Kerestem a Bibliában, mit mond erről az Írás? Ezt találtam: „Nem lehet elrejteni a hegyre épült várost. Lámpát sem azért gyújtanak, hogy aztán a véka alá tegyék, hanem a lámpatartóra, hogy világítson mindenkinek, aki a házban van.” [Mt 5,14-15]
De eszembe jut János evangéliumának a kezdete is: „A világosság a sötétségben világít, de a sötétség azt nem fogta föl.” [Jn 1,5] – A Máté evangélium szerint Istennek nem szándéka az, hogy bármit is elrejtsen az ember szeme elől. A János evangélium idézett verse pedig azt az üzenetet hordozza a számomra, hogy a sötétség vakítja meg az embert! Az a sötétség, ami bennem van. Hogyan kell értenem a sötétséget? Úgy, mint azok a hiányosságaim, vagy bűneim, melyek megvakítanak az Igazság számára. Kishitűség, önigazolás, felfogásom korlátai, a szerzett tapasztalás és tudás, melyhez kötöm magam, vagy amiben hiszek inkább, mint hogy bátorságot vennék rá, hogy merjem megérteni azt, amit Isten üzen a számomra! Dominó elv: amihez ragaszkodom, az ledönt mindent, ami ragaszkodásomat cáfolhatná!
Nem szabad semmihez sem ragaszkodnom, hogy én az Igazság részévé lehessek!
Magamtól nem megy. Segítségért esedezem Nálad, Istenem! Ámen


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése